Osniva se AllB banka, konkurencija Svetskoj banci

Biznis 29. jun. 201509:33 > 09:42
Podeli:
Izvor: N1

Države sa pet kontinenata potpisale su u Pekingu formalni okvir o osnivanju Azijske infrastrukturne investicione banke (AIIB), koju u SAD doživljavaju kao potencijalnog rivala Svetskoj banci.

Prva zemlja koja je na ceremoniji u Pekingu potpisala pravni okvir za osnivanje banke je Australija, a nakon nje je to učinilo još 49 zemalja osnivača, prenosi agencija Frans pres.

Očekuje se da će do kraja godine još sedam zemalja (Danska, Kuvajt, Malezija, Filipini, Poljska, Južnoafrička Republika i Tajland) postati članice AIIB.

Banka će imati akcionarski kapital od 100 milijardi dolara, odčega će zemlje osnivačipriložiti 20 milijardi.

„Zvanično potpisivanje je odraz konkretne akcije i napora koje su uložile sve zemlje u duhu solidarnosti, otvorenosti, inkluzije i saradnje. Spremni smo da čujemo vaše stavove i predloge“, rekao je predsednik Kine Sji Djinping nakon ceremonije potpisivanja.

Najveći akcionar AIIB biće Kina, koja će držati 30 odsto udela u banci, a slediće je Indija sa 8,4 odsto i Rusija sa 6,5 odsto. Među zemljama van Azije, najveći udeo (4,5 odsto) imaćeNemačka, zatim Francuska (3,4 odsto) i Brazil (3,2 odsto).

Ideja kineska, Japan i SAD zabrinuti

Ideja o osnivanju AIIB je kineska, a prvi memorandum o tom projektu su u oktobru prošle godine potpisale zemlje od regionalnog giganta Indije, preko malih i siromašnih zemalja kao što je Laos, do bogatih koje uključuju Singapur i Katar.

Japan i SAD su od početka izrazile zabrinutost zbog planova Pekinga da osnuje AIIB, ocenjujući da bi ta institucija mogla da postane ozbiljan konkurent Svetskoj banci i Azijskoj razvojnoj banci, koje podržavajuVašington i Tokio.

Još 2013, kada je Kina obelodanila nameru o osnivanju banke, SAD su počele da ubeđuju svoje saveznike da bojkotuju novu instituciju. Amerikanci tvrde da će nova banka po svoj prilici imati blaže standarde za odobravanje kredita u odnosu na Svetsku banku.