Obama i Merkel pozivaju Grčku da se vrati na put reformi

Biznis 29. jun. 201507:43 > 10:48
Podeli:
Izvor: Reuters/Michael Kappeler

Američki predsednik Barak Obama i nemačka kancelarka Angela Merkel ocenili su da je veoma važno da se Grčka vrati na put reformi i rasta u okviru evrozone, saopštila je Bela kuća.

Obama i Merkel saglasili su se u telefonskom razgovoru da je veoma važno da se preduzmu sve mere da se vrati na put koji će dozvoliti Grčkoj da ponovo sprovodi reforme i da se vrati rastu u okviru evro zone, navodi se u saopštenju. Dvoje lidera navelo je da njihovi savetnici pažljivo prate grčku krizu.

Grčka je krenula pravo u katastrofični scenario mogućeg izlaska iz evrozone posle objave u petak uveče da će se organizovati referendum o zahtevima kreditora, koji su zatim u subotu zatvorili vrata za dalje pregovore. U očekivanju referenduma američki ministar finansija Džejkob Lu pozvao sve strane da nastave da rade na iznalaženju rešenja i da razgovaraju o mogućem olakšanju duga Grcima, navodi se u saopštenju objavljenom danas.

Atina traži od svojih kreditora neki gest u smeru smanjenja duga zemlji koji je blizu 180 odsto njenog BDP-a. Za sada Evropljani odbijaju da razmišljaju o tome. „U najboljem interesu Grčke, Evrope i svetske privrede jeste da se nađe trajno rešenje krize“, naveo je američki ministar u saopštenju i dodao da Atina treba sa svoje strane da prihvati „teške mere“.

On je rekao da je važno da se preduzmu potrebne mere da se održala finansijska stabilnost do referenduma iduće nedelje.

Krizni sastanak o Grčkoj

Angela Merkel pozvala je lidere svih vodećih nemačkih partija na krizni sastanak danas u Berlinu, na kome će biti reči o krizi u Grčkoj, saopštio je jedan nemački zvaničnik.

Zvaničnik je rekao da su šefovi i parlamentarni lideri svih partija zastupljenih u nemačkom parlamentu, uključujući predstavnike Zelenih i levice, pozvani da prisustvuju sastanku, naveo je Rojters.

Izvor : EPA

Prema ocenama šefa nemačke diplomatije Franka-Valtera Štajnamera, šanse da se smanji mogući brzi bankrot Grčke su sve manje.

Vreme ističe, rekao je Štajnmajer za nemačku televiziju ARD i oštro kritikovao grčku vladu što je pozvala na referendum o predlozima kreditora za reforme koje bi Grčka preuzela, kako bi zauzvrat mogla da dobije vitalnu pomoć.

„Ja sam u određenoj meri zapanjen ovim što smo u poslednjim danima doživeli od grčke vlade i posebno šefa vlade“, rekao je Štajnmajer, a mediji komentarišu da „grčki brod“ plovi ka bankrotu.

Grčki ministar finansija Janis Varufakis izjavio je juče da Merkel „poseduje ključ“ za rešenje grčke krize, ističući da Atina ostaje otvorena za dalje razgovore sa međunarodnim kreditorima.

Kameron: Grčka izlazi iz evrozone ako zaokruži “ne”

Izvor : EPA

  Ukoliko Grci na raspisanom referendumu odbace sporazum sa međunarodnim kreditorima, biće veoma teško da Grčka ostane u evrozoni, izjavio je premijer Britanije Dejvid Kameron.

„Ako zaokruže ‘ne’, ne vidim kako mogu da ostanu u evrozoni, ali ta odluka je na grčkom narodu“, rekao je Kameron za Bi-Bi-Si radio, a prenosi Rojters.

Premijer Britanije je poručio da, radi stabilnosti u EU, želi da Atina i Brisel postignu sporazum, jer bi eskalacija krize pokazala da EU treba da bude fleksibilnija.

Kina veruje da je evrozona dovoljno mudra

Ministarstvo spoljnih poslova Kine je danas saopštilo da veruje da je evrozona dovoljno mudra i sposobna da reši grčku dužničku krizu, nakon što se Atina približila korak bliže bankrotu i izlasku iz evropske monetarne unije.

„Kina želi Grčku u evrozoni“, rekla je novinarima u Pekingu portparol ministarstva Hua Čunjing.