Grčke banke zatvorene od ponedeljka

Biznis 28. jun. 201519:34 > 19:36
Podeli:
Izvor: Reuters/Alkis Konstantinidis

Banke u Grčkoj će u ponedeljak biti zatvorene, potvrdio je premijer Aleksis Cipras.

Kako je rekao, grčke banke će biti privremeno zatvorene i uvodi se kontrola kapitala, ali je i dao uveravanja da su štednja građana, plate i penzije zagarantovani. On je pozao sugrađane da ostanu smireni.

Grčki premijer rekao je da je Banka Grčke preporučila da banke ostanu zatvorene i da se uvedu restrikcije na transakcije, posle današnje odluke Evropske centralne banke da ne poveća količinu hitnog novca koje grčke banke mogu da uzmu iz ECB-a.

Današnja odluka doneta je posle dva dana formiranja dugih redova kod bankomata širom zemlje posle Ciprasove odluke da se zakaže referendum o predlozima poverilaca za reforme koje zemlja treba da sprovede da bi dobila neophodnu pomoć.

Ranije danas Evropska centralna banka odlučila je da ne poveća količinu hitnih sredstava koja grčke banke mogu da povuku, što znači da nemaju način da popune novac koji se povlači takvom brzinom.

Cipras nije rekao koliko dugo će banke ostati zatvorene niti je dao detalje o tome kakve će restrikcije na transakcije biti uvedene. Bankarski zvaničnici rekli su da će banke biti zatvorene najmanje jedan dan, a neki mediji javljaju da će to trajati najmanje nedelju dana.

„Zbog odbijanja Evrogrupe da produži program pomoći Grčkoj posle 30. juna, Evropska centralna banka nije povećala količinu likvidnih sredstava koje mogu da povuku grčke banke i time je primorala Banku Grčke da aktivira mere privremenog zatvaranja banaka i ograničenja povlačenja novca“, rekao je Cipras.

On je naglasio da su ulozi građana u grčkim bankama apsolutno zagarantovani.

„Sada je više nego jasno da je cilj ove odluke samo da ucenjuju grčki narod i da spreče demokratski proces referenduma“, rekao je Cipras u televizijskom obraćanju.

Referendum je zakazan za sledeću nedelju, 5. jul, ali grčki program pomoć ističe u utorak, a 7,2 milijardi dolara koje Grčka još nije uzela, blokirani su i više neće biti Grčkoj na raspolaganju posle tog datuma, jer neće biti u stanju da do 30. juna isplate dospelu ratu duMMF-u od 1,6 milijardi evra.