Beč: Izlazak Grčke iz evrozone sada neizbežan

Biznis 28. jun 201510:44 > 11:57
Podeli:
Izvor: Reuters/Yannis Behrakis

Austrijski ministar finansija Hans Jerg Šeling izjavio je da je izlazak Grčke iz zone evra (Grexit) sada izgleda gotovo neizbežno.

„Posledice za zemlje evra nisu ni približno tako loše kao za Grčku. Jasno je da jedna zemlja ne može pod bilo kojim okolnostima da ucenjuje Evropsku komisiju i zemlje evra“, rekao je Šeling za austrijski list Die Prese.

Šeling je primetio da bi to bilo moguće samo ukoliko Atina prvo zatraži da napusti Evropsku uniju, a druge zemlje Unije se slože sa takvim zahtevom.

Atina je zakazala referendum za sledeću nedelju, 5. jula kada će Grci sa pravom glasa moći da odluče da li Grčka treba da prihvati nove, strože uslove stranih poverilaca kojima se „sama Grčka vlada protivi“, prenela je agencija Rojters.

Vals pozvao Atinu da se vrati za pregovarački sto

Francuski premijer Manuel Vals izjavio je danas da postoji „realni rizik“ da Grčka napusti evrozonu ukoliko grčki narod na referendumu glasao protiv predloženog dogovora Evropske unije o dugu i pozvao Atinu da se vrati za pregovarački sto.

„Kada pitate ljude (glasače) da odluče, da ostvare svoja demokratsko pravo, to ne bi trebalo da bude kritikovano. Očigledno je da, ukoliko bude negativan odgovor, postoji realan rizik da napuste evrozonu“, rekao je Vals za novi televizijski kanala iTELE.

Ipak, Vals je pozvao grčke zvaničnike da se „vrate za pregovarački sto“ pošto je Atina prekinula pregovore u pokušaju da se spase grčka prezadužena privreda. „I dalje verujem da je dogovor još uvek moguć i pozivam grčku vladu da se vrati za pregovarački sto“, rekao je francuski premijer, prenela je agencija AFP.

Vals je naveo da Evropska centralna banka ne bi trebalo da otkaže podršku grčkim banaka, čak i ako Grčka propusti krajnji rok za otplate dugova, 30. juna jer ne može da izađe u susret stranim poveriocima.

„Evropska centralna banka je nezavisna. Mislim da ne može da otkaže podršku Grcima. Grčki narod je taj koji trpi“, rekao je Vals.

Valsove reči su takođe zvučale kao upozorenje grčkim biračima da glas „ne“ na predstojećem referendumu o predloženom dogovoru o dugu mogao bi dovesti do odluke o napuštanju evrozone, prenela je agencija Rojters.