Grčka ima novi predlog, Evrogrupa za pregovore

Biznis 27. jun 201523:13 > 23:16
Podeli:
Izvor: REUTERS/Yves Herman

Grčki ministar finansija Janis Varufakis predložio je u subotu uveče da Evropska centralna banka plati direktno Međunarodnom monetarnom fondu 1,9 milijardi evra što bi pokrilo grčki dug MMF-u od 1,5 milijardi evra koji treba da vrati do 30. juna.

„ECB nam duguje 1,9 milijardi evra. Neka to da MMF-u“, rekao je Varufakis ne navodeći druge detalje pre odlaska iz Brisela gde je održan sastanak ministara finansija evrozone o grčkoj krizi.

Predlog kreditora, koji je u petak odbila vlada u Atini, predviđao je hitnu isplatu od 1,8 milijardi evra Grčkoj, novca koji dolazi od kamata ostvarenih 2014. godine od programa SMP (Securities Market Program) ECB-a.

Varufakis je rekao da će Grčka nastaviti da se bori za sporazum s kreditorima do utorka, kada joj preti bankrot i izlazak iz evrozone, ako ne bude imala novca da za otplatu duga.

ECB je saopštila večeras da će najverovatnije sutra održati sastanak o uslovima dalje finansijske pomoći grčkim bankama putem mehanizma hitne pomoći koji je na snazi nekoliko meseci.

Diselblum: Još nije gotovo, ima vremena

Izvor : Tanjug-AP/Virginia Mayo

Nekoliko sati nakon što je saopštio da Grčkoj nije odobreno produženje finansijske pomoći, predsednik Evrogrupe Jerun Diselblum izjavio je da su vrata za razgovore sa Atinom i dalje otvorena i da ništa još nije završeno.

Nisu naše institucije prethodne noći prekinule pregovore, već je to uradila Vlada Grčke, koja je povukla svoje predstavnike sa sastanka i najavila referendum, rekao je u subotu uveče Disleblum na sastanku kome je prisustvovalo 18 ministara finansija država evrozone. Grčki ministar nije bio prisutan.

Diselblum je istakao da do 30. juna, kada ističe program pomoći Grčkoj, ima dovoljno vremena da predstavnici dve strane pokušaju da usaglase sporazum.

Ovaj proces nije završen. Verovatno nikada neće ni biti završen i svakako ćemo nastaviti da radimo sa Grčkom, rekao je Diselblum, prenosi AP.