Ministri evrozone odbili da produže program pomoći Grčkoj

Biznis 27. jun. 201517:45 > 20:04
Podeli:
Izvor: REUTERS/Yves Herman

Ministri finansija evrozone odbili su danas da produže program pomoći Grčkoj posle roka koji ističe 30. juna, pošto je Atina pozvala na referendum o predlozima kreditora.

Ministri su „odbacili produženje programa pomoći“ na sastanku u Briselu, nekoliko sati pošto je grčki premijer Aleksis Cipras saopštio da će 5. jula održati referendum o ponudama kreditora, preneo je AFP.

Grčki ministar finansija Janis Varufakis najavio je da će na današnjem hitnom sastanku evrogrupe u Briselu zatražiti odlaganje odluke Atine o ponuđenom paketu spasa na par nedelja, kako bi ona (odluka) bila usklađena sa rezultatima referenduma.

On je rekao i da je vlada u Atini opredeljena za sprovođenje u delo ishoda referenduma o uslovima iz paketa pomoći koje su ponudili međunarodni kreditori, kao i za brzo postizanje sporazuma sa poveriocima koji bi bio u duhu rezultata glasanja na referendumu.

Grčki premijer Aleksis Cipras odbacio je juče predlog poverilaca za petomesečno produženje aktuelnog programa kreditne pomoći, u iznosu od 12 milijardi evra, u zamenu za sprovođenje niza reformi, i rano jutros, posle sastanka vlade u Atini, pozvao je na održavanje referenduma 5. jula povodom te ponude međunarodnih kreditora.

Grčka vlada je poručila da ne može da prihvati tražene reforme jer bi one privredu ostavile u recesiji, a ponuđeni novac ne bi bio dovoljan da reši probleme.

Varufakis je rekao Rojtersu i da plaćanje duga Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) 30. juna zavisi od fleksibilnosti kreditora i da će tražiti od Evropske unije da vrati 1,9 milijardi evra profita na ime grčkih državnih obveznica koje su u posedu Evropske centralne banke, kako bi Atina platila dug MMF-u.

Grčki ministar je dodao da grčke banke moraju ostati otvorene tokom prelaznog perioda dok ne bude doneta odluka o paketu pomoći kreditora i da je uloga centralne banke da to obezbedi.

Cipras: Održaćemo referendum –  grčki narod će udahnuti i preživeti

Izvor : Reuters

 Cipras je danas, u razgovoru s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsednikom Francuske Fransoa Olandom, poručio da će referendum o predlozima kreditora biti održan 5. jula, bez obzira na odluke evrogrupe.

„Kakvu god odluku da donese evrogrupa, Grčki narod će naredne sedmice udahnuti i preživeti“, poručio je Cipras Merkelovoj i Olandu.

Cipras je naglasio i da je „demokratija osnovna vrednost u Grčkoj i da će referendum biti održan bez obzira na to šta odluči evrogrupa“, saopštio je izvor iz grčke vlade.

Istovremeno, Evropska centralna banka saopštila je da će održati hitan sastanak svog saveta, s obzirom na to da se čini da Grčka srlja u bankrot.

Sastanak će najverovatnije biti održan sutra, navodi AFP.

Savet čini šest članova Izvršnog odbora i 19 guvernera zemalja evrozone.

Varufakis: Tužan dan za Evropu

Izvor : Reuters

Ministar finansija Grčke Janis Varufakis rekao je, nakon odluke ministara finansija, da je ovo tužan dan za Evropu i dodao da se, ipak, nada da još nije kasno da se postigne dogovor.

Posle konferencije za štampu Dalbluma, Varufakis je rekao da će ministri finansija zemalja evrozone večeras nastaviti sastanak bez predstavnika Grčke, kako bi razmotrili sve posledice odluke koju su doneli.

Mislim da još nije sve gotovo i da postoji mogućnost da do kraja dana, tokom noći, a i u danima koji su pred nama, nastavimo pregovore kako bismo, ipak, postigli dogovor, rekao je Varufakis.

Grci iz banaka povukli 700 miliona evra

Do rano poslepodne podignuto je između 600 i 700 miliona evra a tokom normalnog vikenda iz grčkih banaka se podiže 30 miliona evra, rekao je izvor iz EU za Večernji list.

Nejasno je hoće li banke u Grčkoj u ponedeljak ujutro otvoriti svoja vrata i, u slučaju da se otvore, hoće li izdržati do ponedeljka uveče a da ne ostanu bez novca.