OTP banka preuzela Findomestik banku u Srbiji

Biznis 15. jun. 201512:33 > 12:36
Podeli:
Izvor: N1info

OTP banka je preuzela Findomestik banku u Srbiji, kupovinom svih akcija te italijanske finansijske institucije u našoj zemlji, tako da je ovom akvizicijom povećala učešće na srpskom bankarskom tržištu sa 1,4 odsto na 1,9 odsto.

Kako je navedeno u saopštenju OTP banke, Findomestik banka Beograd fokusirana je na poslovanje sa stanovništvom i sa učešćem od 0,5 odsto zauzima 21. mesto na bankarskom tržištu Srbije, ima mrežu od 26 filijala od kojih se sedam nalaze u srpskoj prestonioci, a broj njenih klijenata dostiže skoro 90.000.

Preuzimanjem Findomestik banke, mreža filijala OTP-a u Srbiji se prvenstveno širi u Beogradu, a broj njenih klijenata će premašiti cifru od 200.000.

Findomestik banka na tržištu Srbije posluje od početka 2006. godine, a od 2011. je u potpunosti u vlasništvu BNP Pariba (Paribas), jedne od najvećih svetskih bankarskih grupacija, koja od tada upravlja i ovom bankom u Srbiji.

„Rast prvenstveno želimo da postignemo u domenu poslovanja sa stanovništvom, posebno u oblasti POS plaćanja, kao i kreditnih kartica i pružanju usluga elektronskog bankarstva. Nadamo se da će više od 65.000 klijenata Findomestik banke biti zadovoljni ponudom usluga OTP banke“, izjavio je predsednik Izvršnog odbora OTP banke Srbija, Imre Bertalan.

„OTP banka Srbija se proteklih godina permanentno razvijala i prošlu godinu je završila sa skromnom dobiti. Očekujemo da se nastavi ovaj pozitivan trend, a ova akvizicija će svakako doprineti unapređenju poslovanja“, rekao je zamenik predsednika Izvršnog odbora OTP bank Plc. Mađarska, Laslo Volf.

Volf je rekao da je strateški cilj OTP banke da poveća učešće na tržištima zemalja gde su prisutni, dodajući da je u proteklih godinu i po dana, posle Hrvatske i Rumunije, ovo treća kupovina banke koju sprovodi, navedeno je u saopštenju OTP banke.