Đukić: Bregzit neće značajno uticati i na trgovinu Srbije sa Velikom Britanijom

Biznis 25. dec 202014:25 > 14:36
Podeli:
Izvor: N1

Novi trgovinski odnosi između Velike Britanije i ostatka Evrope uticaće i na trgovinsku razmenu Srbije sa Ujedinjenim kraljevstvom, ali ne u velikoj i značajnoj meri, izjavio je za biznis.rs profesor ekonomije na Tehnološko-metalurškom fakultetu Petar Đukić.

„Ništa spektakularno po nas ne treba očekivati od nove samostalne pozicije Velike Britanije u svetskoj i evropskoj privredi. Deo ekonomske razmene Srbije i Velike Britanije i do sada je bio na udaru korona-krize, pa je tako naš izvoz više, a uvoz manje pogođen novom normalnošću, povećanim troškovima i recesijom koja će pogoditi ceo svet, u većoj meri razvijene zemlje, a što ne bi i nas“, istakao je Đukić za „Biznis.rs“.

On smatra da sa Ujedinjenim kraljevstvom treba uspostaviti nove bilateralne trgovinske odnose i odnose saradnje, posebno na nivou razmene usluga. Taj proces će potrajati jer se dešava u bezbednosno i ekonomski veoma teškom periodu.

„Nama je saradnja sa Velikom Britanijom, kao i sa svakom razvijenom, posebno evropskom zemljom kao trgovinskim i tehnološkim partnerom definitivno mnogo važnija nego toj zemlji ili grupaciji. Neke od novih trgovinskih pozicija i aranžmana mogli bi da se uspostave i ispregovaraju daleko uspešnije na regionalnom nivou, odnosno uspopstavljanjem veza regiona Balkana i Velike Britanije. Kratkoročno, sa tim se neće mnogo učiniti, pre svega usled recesije na koju je Velika Brtianija računala još od izglasavanja bregzira“, zaključuje Đukić.