Đogović: Zatvaranje ekonomija u EU imaće negativan uticaj i u Srbiji

Biznis 24. dec. 202009:15 > 09:23
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Trenutno zatvaranje ekonomija u Evropskoj uniji imaće za posledicu manji priliv porudžbina sa tog tržišta, što će nesumnjivo uticati na slabljenje dinamike domaće industrijske proizvodnje i posebno na pad izvoznih aktivnosti, ocenio je za Biznis.rs Saša Đogović, autor publikacije Makroekonomska kretanja u Srbiji.

Zaključavanje (lockdown) u kome se nalaze glavni ekonomski partneri Srbije, usloviće i smanjenje uvoza, primarnih sirovina i repromaterijala, ali i usled manje domaće potrošnje tokom decembra nego što je to uobičajeno pred praznike, a kao posledica ograničenog pristupa tržnim centrima, i uvoz trajnih i netrajnih potrošnih dobara imaće negativnu dinamiku.

„To će se sve u jačoj dimenziji preliti na prvi mesec 2021. godine, jer će ostati više zaliha u skladištima i magacinima i proizvođača i trgovaca, a restriktivne mere u većem delu EU sigurno ostaju na snazi bar do polovine januara. Uz to, turizam će zatvaranjem država EU, te pogoršanjem prilika u Velikoj Britaniji i pojavom novog soja virusa, pretrpeti novi drastičan rez u broju noćenja stranih gostiju“, navodi Đogović.

Manji broj stranaca, ali i sasvim izvesno provođenje novogodišnjih praznika domaćeg stanovništva, velikim delom, kod kuće, dodatno će uticati i na pad maloprodajnog prometa i prometa u ugostiteljstvu.

„Svi podaci govore u prilog tome da će turizmu i ugostiteljstvu biti neophodne dodatne finansijske injekcije, ali one bi mogle da budu i indirektne preko otpisa određenih poreskih ili pak parafiskalnih nameta“, zaključuje Đogović.