Češka ponovo zatvorila restorane i barove, ugostitelji se snalaze za opstanak

Biznis 21. dec 202017:42 > 17:47
Izvor: Reuters

Barovi i restorani u Češkoj ponovo su zatvoreni 18. decembra, posle samo nedelju dana od popuštanja mera. Novogodišnji praznici i ponovni skok broja novozaraženih razlog su ponovnog lokdauna.

Dan pre zatvaranja, veliki broj Čeha veče je provelo u barovima, a ugostitelji se nadaju da će preživeti ponovno zatvaranje.

„Otvorićemo prozore i prodavaćemo pića za poneti, kako bi nekako uspeli da preživimo period koji je pred nama. Biće zaista teško, posebno što ne postoji mogućnost nikakvog dogovora sa Vladom“, kaže vlasnik jednog od lokala.

„Mislim da je ovo pogrešno. Vlada treba da zna šta i kako radi, a na ovaj način neće pomoći mnogo ni nama ni vlasnicima ugostiteljskih objekata“, dodaje jedan od gostiju.

Do 23. decembra, u Češkoj je uveden policijski sat, od 23 časa do 5 sati ujutru, a Vlada Češke najavila je i nove šeme za pomoć privredi koja je pogođena krizom.

Malo drugačija slika dolazi iz Madrida. Ulice pune ljudi, fizička distanca skoro da se i ne poštuje, a iz Vlade Španije stiže poruka da neće uvoditi restriktivnije mere.

„Zadržaćemo mere koje smo do sada usvojili, a koje su dale dobre rezultate. Nastavićemo da utičemo na svest građana, nastavićemo sa ventilacijom, kao i sa policijskim časom tokom noći. Ne želimo da gasimo preduzeća, da upropastimo ugostiteljski sektor i tako dodatno ugrozimo ekonomiju“, poručuju španske vlasti.

Međutim, reagujući na novi talas povećanja broja slučajeva, španski premijer Pedro Sančes upozorio je da bi moglo doći do promene planova u predostrožnosti, koje trebaju da se preduzmu tokom praznika u zadnji čas.

U Evropi je oko polovine ukupnog broja umrlih od koronavirusa u svetu, a veliki broj zemalja uveo je takozvani lokdaun.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.