NALED: Agro Info Karavan za poljoprivrednike i sezonce u 15 gradova Srbije

Biznis 20. dec 202010:42 > 10:44
Izvor: N1

Agro info karavan koji će poljoprivredne proizvođače i sezonske radnike upoznati sa pojednostavljenom procedurom angažovanja na sezonskim poslovima putem portala i mobilne aplikacije, posetiće 15 lokalnih samouprava širom Srbije, najavio je NALED.

Kako je najavljeno, od 24. decembra do 15. januara Agro info karavan posetiće Zrenjanin, Niš, Čačak i Kraljevo, Suboticu i Bačku Topolu, Inđiju i Sremsku Mitrovicu, Grocku, Svilajnac i Jagodinu, Zaječar i Negotin, Sombor i Vrbas, a zbog protivepidemijskih mera sistem će biti predstavljen na otovrenom.

Kako je saopšteno, nakon reforme kojom je uvedena elektronska prijava sezonaca, promocija na terenu ključna je za razumevanje benefita legalnog angažovanja, i za poslodavce i za radnike.

Šefica Jedinice za hranu i poljoprivredu u NALED-u Tisa Čaušević rekla je da je rad na crno u ovoj oblasti smanjen za 37 odsto samo tokom prve godine, a dosad je prijavljeno oko 44.000 sezonaca čija su prava zaštićena i uvećani su budžetski prihodi za četiri miliona evra.

„Počev od 24. decembra, tokom devet dana svim zainteresovanim predstavnicima lokalnih organa, proizvođačima i sezonskim radnicima Agro Info Karavan predstaviće proceduru, prednosti elektronske prijave i podeliti promotivne materijale“, objasnila je Čaušević.

Agro info karavan organizuje Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED), uz podršku Nemačke razvojne saradnje, a inicijativu za pojednostavljenje procesa pokrenuli su 2015. godine grupa poljoprivrednih kompanija iz Srema i NALED.