Mihajlović: Cilj reforme EPS je efikasnije poslovanje, Tepić pokazala neznanje

Biznis 18. dec. 202011:50 > 15:35
Podeli:
Izvor: N1/arhiva

Ministarka rudarstva i energetike Zorane Mihajlović izjavila je da je cilj reformi Elektroprivrede Srbije profitabilno i regionalno uspešno preduzeće, a da je potredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić kritikama pokazala neznanje ili loše namere. Tepić joj je odgovorila pitanjem zašto nije podržala smenu direktora EPS Milorada Grčića.

POVEZANE VESTI

„Poslednje kritike Marinike Tepić u vezi s EPS najbolje pokazuju da je jedini cilj ovakvih izjava da se privuče medijska pažnja, bez obzira na ogromno neznanje i neodgovornost prema interesima građana“, navela je Zorana Mihajlović u pisanoj izjavi.

Ona je objasnila da je cilj reorganizacije EPS efikasnije i profitabilno poslovanje, kako bi to preduzeće bilo uspešno ne samo u okvirima Srbije, već i regiona.

„Ako neko misli da je bolje da se baca 250 miliona evra godišnje i to samo na gubitke na mreži, a da ne govorimo o drugim problemima unutar EPS, nego da se EPS reformiše, onda to govori ili o neznanju ili o nekim drugim interesima i namerama koje opozicija ima u vezi s EPS“, rekla je Zorana Mihajlović.

Kako je objasnila, ono što se želi je da EPS ima veći profit, brže realizuje projekte, više ulaže u životnu sredinu i da poslovanje bude uređeno kao u najmodernijim evropskim elektroprivredama.

„EPS trenutno podseća na staru srebrninu koja može ponovo da zasija, ne samo u Srbiji, već u celom regionu, i to je naš cilj, a ne da njegov razvoj zaustavljaju loše upravljanje, interesi pojedinaca, kao i neznanje i loše namere političara koji EPS koriste za skupljanje političkih poena“, dodala je Mihajlović.

Tepić: Ako želite uspešan EPS, zašto niste podržali smenu Grčića?

Potpredsednica SSP Marinika Tepić odgovorila je ministarki rudarstva i energetike Zorani Mihajlović, povodom najavljene reforme EPS. Odgovor prenosimo u celosti.

„Poštovana gospođo Mihajlović, vidim odgovorili ste brzo na moj apel javnosti Srbije da sprečimo katastrofu u EPS koju pripremate i želite da ga rasparčate.

Kažete da želite uspešan EPS. Pa zašto me onda niste podržali da smenimo Milorada Grčića, koji je od EPS kao najprofitabilnije firme u Srbiji napravio ponovo gubitaša? Ko je postavio Grčića na čelo EPS da bude samo faksimil režimskim tajkunima i huliganima? Ko ima taj politički uticaj o kojem govorite, vaša Srpska napredna stranka ili neko drugi?

Kažete i da želite ekološki EPS. Pa zašto me onda niste podržali kada sam pritiskala EPS da upali sistem za odsumporavanje u Kostolcu?

Kažete i da želite profitabilan EPS. Pa zašto onda zagovarate rasparčavanje EPS? Da li je vaše “ekspertsko” rešenje za dizanje profita to što će distributivna delatnost da izađe iz EPS i na taj način će EPS skoro prepoloviti svoje prihode?

Vaše znanje o energetici je već jednom imalo svoj epilog: izbacili su vas iz ministarstva energetike 2014. godine, jer ste i tada zagovarali rasparčavanje EPS i deljenje distribucije na čak pet delova! Isto tako morate završiti i posle ove “vaše nove reforme” EPS, kojom ćete 30 do 50.000 porodica ostaviti bez egzistencije samo sa jednim ciljem – da bi vaši tajkuni i huligani zgrtali milijarde evra novca svih tih ljudi“, navela je Marinika Tepić u pisanom odgovoru.

Ministarka: Promene u EPS neće diktirati lažni borci za interese preduzeća

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je da novi napadi potpredsednice Stranke slobode i pravde Marinike Tepić, u vezi sa reformisanjem EPS, „pokazuju samo neznanje i loše namere ove političarke“.

„Кao nekom ko je 20 godina u energetici, nema potrebe da mi objašnjavate da li je EPS srebrnina ili suvo zlato i da brinete da se ne pretvori u ‘staro gvožđe’. Dovoljno je što stalno moram da demantujem lažne vesti koje dolaze od vas, jer vaše tvrdnje o EPS imaju istu težinu kao i optužbe o uzgajanju marihuane u vojnom poljoprivrednom dobru u Moroviću, na kojem su pronađeni samo pilići“, navela je ministarka u odgovoru Mariniki Tepić.

„Umesto što se nudite preko medija da vodite kadrovsku politiku Vlade, bilo bi bolje da se malo upoznate sa time šta podrazumeva reformisanje preduzeća kao što je EPS i zašto se radi odvajanje delatnosti. A da će kadrovskih promena biti, biće ih, u svim javnim preduzećima, ali ih svakako neće diktirati lažni borci za interese EPS. Jer, interes samog EPS je da se reformiše, a ko se tome protivi, nema dobre namere ni prema EPS i njegovim zaposlenima, a ni prema građanima Srbije“, istakla je u saopštenju ministarka Mihajlović.