Matić: Prva tri meseca 2021. ključna za turizam i ugostiteljstvo, šteta ogromna

Biznis 16. dec. 202013:28
Podeli:
Izvor: N1

Šteta u sektoru turizma i ugostiteljstva prouzrokovana pandemijom je ogromna, i iznosi oko oko milijardu evra, sektor turizma i ugostiteljstva najviše je pogođen pandemijom, a period stablizacije će trajati naredne dve do tri godine, rekla je u Danu uživo Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija.

Ona je rekla da je u turističkim agencijama, rentakar agencijama, među turističkim vodičima, od 15. marta do 15. decembra, posao je izgubilo 1.125 ljudi. „To nije malo i to je broj koji nas sve zabrinjava, ali to jeste sektor koji je najviše pogođen“, kazala je.

Kako je ocenila, prva tri meseca naredne godine će biti ključna za ovaj sektor.

„Naša očekivanja zavise od toka pandemije, očuvanje radnih mesta nije bio interes samo države, već i te grane privrede, jer se mora razmišljati i o post-kovid periodu“, dodaje.

Vlada Srbije je do sada izdvojila oko devet milijardi dinara za pomoć sektoru turizma i ugostiteljstva, a mere vlade, kako je navela, imale su za cilj da pomognu da se sačuvaju radna mesta u ovom sektoru i on sam od posledica koje ostavlja pandemija.

Za spas tih radnih mesta je bitno da li se vidi perspektiva i kraj pandemiji, a prvi put sada sa dolaskom vakcina, vidi se svetlo na kraju ovog tunela i pespektiva i za turizam, istakla je.

Matić je rekla da je njeno ministarstvo saglasno sa onim što kažu predstavnici turizma i ugostiteljstva, i da će se boriti da se tom sektoru obezbede dodatne mere.

„Zalažemo se za dodatne mere i pregovaramo o tome sa Ministarstvom finansija i Ministarstvom privrede, smatramo da treba da se odrede moratorijumi na investicione kredite koji jako optrećuju turizam, predložili smo i odlaganje plaćanja poreza, očekujemo dodatne konsultacije sa nadležnima jer su prva tri meseca ključna za opstanak turizma i ugostiteljstva, odnosno malih preduzeća u tom sektoru“, kazala je.

Oporavak sektora tek za dve godine

Ona stablizaciju u radu ovog sektora očekuje na leto, a smirivanju krize će doprineti vakcine. „Ovaj sektor odlikuje fleksibilnost, on ima mogućnost da se brzo povrati u stare tokove, to nam je pokazalo i iskustvo iz ove godine, kada je zaravnjena kriva automatski je došlo do porasta broja turista. Na leto očekujemo stabilizaciju i da se prestane sa padom, a za potpuni oporavak i povratak na od pre pandemije, tek realno za dve godine – 2023. do 2024. se očekuje oporavak turizma, ne samo kod nas nego i u svetu“, istakla je.

Kako je dodala, očekuje se i velika, nemilosrdna konkurentnost u sektoru turizma kad krene oporavak.

„Srbija mora da održi svoje mesto koje je sa mukom sticala poslednjih godina, radićemo na rebrendiranju naše ponude, i na digitalizaciji ponude, i sada se pokazalo i kolika je moć domaćeg turiste i tome se moramo posvetiti“, objasnila je.

O novom direktoru Telekoma

Upitana o izboru novog generalnog direktora Telekoma, ona je rekla da Vlada nije mesto gde se o tome raspravlja.

„Kada je u pitanju Telekom, ta kompanija ima skupštinu, nadzorni odbor, ta rasprava (o izboru) se desila u skupštini samog preduzeća i onih koji odlučuju o predlogu direktora, vlada je tu samo da predlozi novog direktora.Vladimir Lucić je poznat iz te branše, to nije bilo veliko iznenađenje, ali vlada nije mesto gde se o tome raspravlja“, zaključila je ona.

Pogledajte celu emisiju N1 Studio Live: