Kompanija Philip Morris donira pet miliona dolara za projekat StarTech

Biznis 16. dec. 202013:02 > 13:06
Podeli:
Izvor: Tanjug / Vlada Srbije / Slobodan Miljević

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i generalni direktor kompanije Philip Morris International za Jugoistočnu Evropu Aleksandar Jakovljević potpisali su Sporazum o razumevanju i saradnji u sprovođenju projekta finansijske podrške od pet miliona dolara digitalnoj, kao i na nauci zasnovanoj transformaciji privrede – StarTech", saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

„StarTech projekat u potpunosti je u skladu sa prioritetima Vlade Srbije da putem digitalizacije i podsticanja privrednih aktivnosti baziranih na nauci, kreativnosti, inovacijama i novim tehnologijama obezbedimo snažan privredni rast i otvaranje novih kvalitetnih radnih mesta“, rekla je Brnabić.

Ona je zahvalila kompaniji Philip Morris „jer je u ovoj godini, koja je bila veoma teška za privredu, odlučila da donira značajna sredstva za projekat“.

Početnici u biznisu i mala i srednja preduzeća koja žele da ubrzaju rast putem inovacija i modernih tehnologija, od sledeće godine na raspolaganju će imati novi program podrške jer će projekte moći da finansiraju bespovratnim sredstvima, koje je obezbedila kompanija Philip Morris International donacijom vrednom pet miliona dolara.

Brnabić je izjavila da, kroz aktivnosti Fonda za inovacionu delatnost, Srbija nastavlja da svake godine povećava finansiranje i podršku inovativnim kompanijama.

Jakovljević je rekao da obzirom na to da je kompanija i sama uz pomoć naučnih istraživanja i dostignuća prošla transformaciju iz tradicionalne u modernu, tehnološku kompaniju dobro poznaje značaj inovacija i želi da podrži kreiranje boljih uslova za život svih građana Srbije.

„U naredne tri godine više od 3,5 miliona dolara biće dodeljeno kroz grantove u rasponu od 25.000 do 100.000 dolara, a korisnici neće imati obavezu sufinansiranja“, rekao je Jakovljević.

Izvršna direktorka Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) koja će sprovoditi program, Violeta Jovanović istakla je da je Srbija ove godine popravila plasman na Globalnom indeksu inovacija (GII) za četiri mesta i sada je 53. među 129 zemalja.