Subotica dobila postrojenja za preradu pijaće i otpadnih voda

Biznis 15. dec. 202016:14 > 16:22
Podeli:
Izvor: Promo/EBRD

Grad Subotica dobio je modernu mrežu i postrojenja za preradu pijaće i otpadnih voda zahvaljujući decenijskom poduhvatu koji su podržale Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Evropska unija (EU) i bilateralni donatori u okviru Investicionog okvira za zapadni Balkan (WBIF), navodi se u saopštenju EBRD-a.

Kako se navodi, nova mreža omogućava bolje snabdevanje vodom, kao i prečišćavanje i odvođenje otpadnih voda u Subotici.

„Takođe je omogućila gradu od 140.000 stanovnika da poveže još oko 12.000 građana na kanalizacionu mrežu, čime se dostiže pokrivenost mrežom od oko 60 procenata stanovništva. Poboljšani sistem za prečišćavanje otpadnih voda takođe sprečava zagađenje jezera Palić, koje je godinama trpelo zbog izlivanja otpadnih voda. Pored toga, obnovljeno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ima i sposobnost za proizvodnju energije iz otpada i trenutno proizvodi 25 do 40 procenata svojih ukupnih energetskih potreba. Nova infrastruktura čini Suboticu jednim od prvih gradova u Srbiji sa modernom infrastrukturom za vodu i otpadne vode u skladu sa standardima EU“, piše u saopštenju.

Podseća se da je procena da se samo oko 10 odsto otpadnih voda u Srbiji prečišćava, a samo oko 46 odsto stanovništva priključeno je na kanalizacionu mrežu.

U mnogim slučajevima, postojeća infrastruktura je zastarela i potrebna su ulaganja.

EBRD je obezbedila blizu 20 miliona evra kredita, dok su EU i bilateralni donatori obezbedili investicione donacije i tehničku pomoć u vrednosti od sedam miliona evra.

„Nadamo se da će se više gradova u Srbiji ugledati na Suboticu kada je reč o investiranju u infrastrukturu za preradu otpadnih voda. EBRD, Evropska unija i bilateralni donatori podržavaju prelazak na zelenu ekonomiju i nikada nije bilo boljeg trenutka za ulaganje u zelenu infrastrukturu. Gradovi i opštine ne treba da propuste ovu priliku da obnove i izgrade svoju infrastrukturu u korist životne sredine i svojih građana“, rekla je regionalna direktorka EBRD-a za Zapadni Balkan i direktorka kancelarije u Beogradu Žužana Hargitai. 

„Ovo je još jedna prekretnica za Srbiju da postane zelenija i da zaštiti svoje građane i podstakne svetliju budućnost. Subotica i njeni građani su jedno od mnogih mesta u Srbiji gde smo uložili u prečišćavanje voda. Na primer, na području Raške uložili smo više od šest miliona evra u postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Evropske integracije za Srbiju nisu apstraktna stvar. To je nešto što ljudi mogu da vide i osete u svojim domovima. Kroz čistiju i sigurniju vodu za njih i njihovu decu. Zaštita životne sredine znači zaštitu ljudi. To je ono što EU zapravo podrazumeva: bolji život za svoje građane“, kaže Martin Klaucke, Odeljenje za operacije pri Delegaciji EU u Srbiji. 

Dodaje se da je EBRD vodeći institucionalni investitor u Srbiji i da je do danas uložila više od 6,3 milijarde evra u 277 projekata u zemlji.