Počela izgradnja fabrike guma Tojo Tajers u Inđiji

Biznis 15. dec 202010:39 > 10:45
Podeli:
Izvor: FoNet/kabinet predsednika/Instagram

U Inđiji je položen kamen temeljac za izgradnju japanske fabrike guma Tojo tajers (Toyo tires), koja će biti njihovo jedino postrojenje u Evropi i ujedno centar za distribuciju pneumatika na evropsko i rusko tržište.

„Ulaganje od 382 miliona evra najveća je japanska investicija u Srbiji i ogroman podsticaj za razvoj srpske ekonomije“, rekao je predsednik Aleksandar Vučić, napominjući da su sa japanskom kompanijom pregovarali više od dve godine.

„U konkurenciji je bio i poljski Granjsk, ali smo uspeli zahvaljujući uslovima koje Srbija daje, što smo ‘gladni’ investicija i gledamo u budućnost“, kazao je Vučić i dodao da je fabrika u Indjiji prva kompanije Toyo tiresa u Evropi.

Generalni direktor Toyo tires je, u direktnom uključenju iz Osake, naveo da je početak proizvodnje u Inđiji planiran za april 2022, kao i da će 560 radnika iz Srbije godišnje proizvoditi pet miliona guma.

Srbija je japanskom investitoru prethodno poklonila 63 hektara zemljišta na kom će fabrika biti izgrađena i državnu pomoć za realizaciju investicije od 41 milion evra.

Kompanija Toyo tires ima obavezu da u narednih pet godina ne smanjuje broj zaposlenih i da u tom periodu investiciju zadrži u Inđiji.

Zaštita životne sredine

Vučić je u Inšiji poručio i da će biti urađeno sve da u sprovođenju investicije Toyo tiresa, kao i kineskog proizvođača gume Linglong u Zrenjaninu, budu poštovana sva pravila u zaštiti životne sredine.

„Važno je za štititomo zdravlje ljudi, ali je još važnije da obezbedimo nova radna mesta koja ljudima znače budućnost i omogućvaju im da ostanu u zemlji“, rekao je Vučić.

On je zahvalio poznatom srpskom fudbaleru Draganu Stojkoviću Piksiju, koji je veliki deo karijere proveo u japanskoj Nagoji, prvo kao igrač a potom i trener, što prisustvuje svečanosti u Inđiji.

Stojković je rekao da mu je time ukazana velika čast i da Japan ima posebno mesto u njegovom srcu.