Ministar teši šestim minimalcem pomoći, ugostitelji poručuju – nije dovoljno

Biznis 13. dec. 202017:33 > 19:24
Podeli:
Izvor: N1

Vrata kafića i restorana zatvorena su i ovog vikenda, ali ministar finansija Siniša Mali kaže da za zaposlene u ugostiteljstvu i turizmu sledi dobra vest - za njih od ponedeljka počinje isplata šestog minimalca iz državne kase... Država je za tu pomoć izdvojila oko dve milijarde dinara. Ipak, ugostitelji kažu da pomoć nije bila adekvatna i da je većina na putu da svoja vrata i nakon završetka epidemioloških mera više nikada ne otvore.

Uz novogodišnju dekoraciju kafićima, restoranima i barovima i ovog vikenda je nezaobilazan „ukras“ bio i katanac. Zbog mera koje su na snazi – ugostiteljski objekti su zatvoreni. One koji se brinu da svoje poslovanje neće uspeti da održe na dalje, teši ministar finansija. Siniša Mali kaže – stiže šesti minimalac za zaposlene u
ugostiteljstvu i turizmu.

„Reč je o sektorskoj podršci za 72.500 zaposlenih u turističkim agencijama, rent-a-kar firmama, ugostiteljskim objektima i hotelima. Ta dodatna finansijska podrška značiće zaposlenima u ovom sektoru koji su zbog pandemije koronavirusa najviše ugroženi“, kazao je Mali.

Ipak, tek je 12.037 preduzeća ispunilo uslove da novac iz držanog budžeta dobije. A među njima ima onih koji kažu – ministar Mali nije ugostitelj, pa, dodaju, ne zna da takva pomoć države ugostiteljskom sektoru u ovom trenutku nije dovoljna.

POVEZANE VESTI

Iz Udruženja klubova i barova za N1 kažu: Vlada i nadležni zaboravljaju da ukupno osam meseci nisu radili.

„Evo fantastičan primer ovog poslednjeg minimalca. Mi smo dobili minimalac za decembar mesec, s tim da ne možemo da otpustimo radnike ni u januaru. Da se razumemo… Niko od nas ne želi da otpusti radnike, da sam želeo da otpustim radnike ja bih to uradio 15. marta, ali to je pitanje opstanka. Dakle, dobili smo 30.000 dinara u decembru, za period kad uopšte ne možemo da poslujemo – zato što klubovi i barovi ne mogu da posluju, a dobili smo uz to obavezu da platimo dva puta po 18.000 dinara doprinose… Dva puta po 18.000 je 36 hiljada dinara, a ako smo dobili 30.000 – mi smo već u startu u minusu, pa postavljam pitanje gospodinu Siniši Malom: kakva je to pomoć“, upitao je Miša Relić iz Udruženja klubova i barova.

Od države očekuju da dobiju tri minimalca i da im se doprinosi u narednom periodu otpišu dok se uslovi za poslovanje ne vrate na staro, da bi mogli da zadrže radnike.

Da li je država mogla da učini više? Ekonomski novinar Novog magazina Mijat Lakićević kaže: kada se pogleda budžet – država rasipa novac, mere pomoći mogle su da budu bolje.

„Ima dosta troškova koji su potpuno nepotrebni, koji nisu funkcionalni, dakle čak država rasipa novac – pa bi moglo da se kaže da ta politilka pomoći nije bila dobra, nije bila ni loša u potpunosti, ali je mogla da bude i mnogo bolja. Veliki broj ljudi u ugostiteljstvu radi na crno – niko od njih neće dobiti ništa. Ministar se ponaša kao da je to kafana Ministarstva finansija, pa radio ne radio – svira ti radio“, ocenjuje Lakićević.

A šta ako i u 2021. godini bude bila neophodna ekonomska podrška privredi?

„Država i dalje može da se zaduži, jeste da smo se mnogo zadužili i ove godine – četiri milijarde evra je deficit, ali i dalje ima prostora za zaduživanje, sad po kojim uslovima – to ćemo videti“, kaže Miloš Obradović, ekonomski novinar dnevnog lista „Danas“.

Ugostitelji sa velikom neizvesnošću čekaju narednu godinu, zabrinuti pitaju nadležne: šta će država da radi ako radnici završe na birou, a katanci na vratima restorana i kafića ostanu i kada jednom „sve ovo“ prođe?