Gradsko veće usvojilo budžet Niša za 2021. bez javne rasprave i gradonačelnice

Biznis 11. dec 202014:58 > 15:06
Podeli:
Izvor: Južne vesti/A.S.

Jedan od najvažnijih dokumenata jednog grada - budžet za narednu godinu, usvojen je na sednici Gradskog veća Niša, a da pre toga, kako Zakon o budžetskom sistemu i Statut Grada nalažu, građani sa time nisu bili upoznati, niti je održana javna rasprava. Na sednici Veća nije bilo ni gradonačelnice, ali je odlučeno da projektovani budžet za 2021. godinu bude veći nego aktuelni iz 2020.

Kako pišu Južne vesti, u poslednjih deset godina nijedna vladajuća garnitura u Nišu se nije istakla transparentnošću u pripemi i planiranju budžeta.

Taman kada se mislilo da će to da se promeni, jer je Veće prošle godine čak donelo zaključak i plan o sprovođenju javne rasprave o budžetu, aktuelna garnitura na vlasti je sve vratila nekoliko koraka u nazad. Bez ikakve najave i obaveštenja, kao ni javnog konsultovanja građana, udruženja i stručne javnosti, Gradsko veće je danas usvojilo budžet za 2021. godinu.

Gradsko veće je utvrdilo predlog odluke o budžetu za 2021. godinu.

„Istakla bih da je ovim predlogom obim budžeta povećan za 5,34 odsto u odnosu na obim budžeta za 2020. godinu i sada iznosi 11.726.000.000 dinara“, rekla je Danijela Spasojević iz Sekretarijata za finansije.

Rasprave, kako kaže, nije bilo jer je epidemiološka situacija bila nepovoljna. Mi smo tokom cele godine bili otvoreni za saradnju sa građanima preko Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj koja je takođe primala mejlove sa predlozima za 2021. i samim tim je promenjen način javne rasprave bez direktnog kontakta u sali zbog bezbednosti, nego su tokom godine održavani prijemi građana i osluškivale su se njihove potrebe, kaže Spasojevićeva.

Međutim, u sličnoj situaciji su bile i niške opštine, ali su one, sve do jedne, pokazale Gradu kako se poštuju propisi, zakon, ali i građani.

Prvo su sve opštine na vreme, još u oktobru i novembru, na svojim sajtovima objavile predlog budžeta, a pored njega i građanski vodič kroz budžet – dokument koji objašnjava specifičnosti budžeta i poziva građane da učestvuju.

Onda su propisali rok i dali kontakt telefone i mejl adrese na koje mogu građani da se jave i daju svoje predloge.

U Opštini Medijana je, pored mejla, bila organizovana i javna rasprava u sali, ali kako kažu, zbog epidemiološke situacije odziv je bio slab.

Ništa od toga nije urađeno u pripremi budžeta Niša za 2021. pa je tako javnosti danas prezentovan dopotpuno nepoznat i netransparentan dokument kojim se odlučuje kako će lokalna vlast trošiti novac građana u narednoj godini, piše portal.

Spasojevićeva kaže da su građani tokom godine tražili da se reše vodovodna i kanalizaciona mreža i da je to sagledano budžetom. Među kapitalnim projektima je i novi akva-park.

Najviše pitanja je bilo za vodovodnu i kanalizacionu mrežu i to je ušlo u budžet u ukupnom iznosu od 250 miliona dinara. Kod Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj dodati su svi projekti koji su prebačeni iz 2020. godine, a u Kancelariji su i projekti akva-park, 316 miliona za infrastrukturu za stanove snaga bezbednosti, rekla je Spasojevićeva.

Budžet će, kako zakon nalaže, vrlo brzo da se nađe pred odbornicima niške Skupštine, a tada će se znati da li će iza njega stati i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski koja danas nije bila na sednici Veća.

Pored budžeta usvojena je i odluka o reorganizaciji Gradske uprave, a gradonačelnica je sve to propustila, kako su rekli – iz opravdanih razloga.