Uprava Kragujevca najavljuje da u Nemačku odlazi prvi tramvaj iz Simensa

Biznis 09. dec 202022:12 > 22:20
Izvor: Tanjug/Nikola Anđić

Prvi tramvaj proizveden u fabrici Simens Mobiliti u Kragujevcu prošao je inspekcijske kontrole i uskoro će krstariti ulicama Nemačke, saopšteno je iz gradske uprave Kragujevca.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović i gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić posetili su Simens Mobiliti.

„U protekle dve godine prošli smo proces transformacije od proizvođača komponenti do proizvodnje kompletnih tramvaja“, izjavio je tehnički direktor Eberhard Lange ove kompanije i izrazio očekivanje da prvi tramvaj proizveden u ovoj fabrici „vrlo brzo otići u svoj novi dom u Nemačku“.

Osnovna delatnost kompanije su proizvodnja šinskih vozila i komponenti, kao i inženjering, a ona zapošljava 857 radnika.

Posebno su, ističu u kompaniji, ponosni na inženjerski centar koji privlači vrhunske talente iz cele Srbije i zapošljava oko 50 inženjera.

„Mi trenutno investiramo milijarde evra u razvoj saobraćajne infrastrukture u Srbiji, ali ono što zaista generiše ekonomiju, ono što će dovesti do toga da mladi i obrazovani ljudi ostanu u zemlji to vidimo ovde u pogonima Simensa nadomak Kragujevca“, kazao je ministar Momirović.

„Ovde radi puno inženjera i kvalifikovanih radnika i to je ono što želimo. Ne želimo da u pogonima imamo samo prostu radnu snagu već kvalifikovane radnike, inženjere, vodje timova i projekta, kako bi naše firme mogle da budu glavni izvodjači radova u celom svetu“, rekao je Momirović.