Sindikati prosvete: Država nije nagradila prosvetne radnike, već ih je ponizila

Biznis 09. dec 202013:57 > 13:58
Podeli:
Izvor: N1

Prosvetni sindikati uputili su danas pismo Vladi Srbije u kojem se navodi da država nije nagradila prosvetne radnike, već ih je ponizila i ukazala da će povećanje minimalne zarade za 6,6 odsto dovesti do toga da u obrazovanju neće biti razlike između najjednostavnijeg rada i šestog stepena stručne spreme.

U dopisu koji su potpisali Sindikat obrazovanje Srbije, Sindikat radnika u prosveti Srbije i granski sindikat „Nezavisnost“ navodi se da će povećanje plata od januara za 3,5 odsto i 1,5 odsto od aprila naredne godine još više srozati položaj prosvetnih radnika u sistemu plata i uzrokovati lošu startnu poziciju kada budu zaživele platne grupe i razredi.

„Tražimo da se ponovo razmotri mogućnost povećanja plata u obrazovanju koje mora biti procentualno veće od povećanja minimalne zarade“, navodi se u dopisu.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je ranije danas da se, izmenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu, predlaže povećanje plata u javnom sektoru, tako da bi od 1. januara 2021. godine plate medicinskih radnika trebalo da budu povećane za pet odsto, a za sve ostale u javnom sektoru za tri i po odsto.