Hotelijeri u Srbiji najavljuju otpuštanja od januara, jer grcaju u dugovima

Biznis 07. dec. 202016:25 > 16:43
Podeli:
Izvor: Pixabay

Hotelijeri u Srbiji rekli su da jedva čekaju da prođe decembar i da od 4. januara počnu da smanjuju troškove tako što će otpustiti veći deo zaposlenih, jer nema izgleda da će se poslovanje skoro normalizovati, a istekao je zastoj u otplati kredita i rate ponovo dospevaju na naplatu.

„Dospeli krediti su samo deo problema, osnovni je što se poslovanje neće skoro normalizovati, pa će od januara 2021. godine, kada prestaje zabrana otpuštanja više od deset odsto radnika, početi masovno otpuštanje i zatvaranje hotela“, rekao je za Betu direktor i vlasnik firme „Todor Hotels Beograd“ Vladimir Todorović.

POVEZANE VESTI

Narodna banka Srbije prošle nedelje, posle odobrena dva paketa državne pomoći u minimalnim zaradama uz uslov da se ne otpusti više od deset odsto zaposlenih i moratorijuma na otplatu kredita u periodu od aprila do septembra, uputila je hotelijere da se za novi moratorijum umesto njoj, obrate komercijalnim bankama.

Todorović je rekao da „odlaganje kredita nije pomoć, osim ako omogući manevarski prostor da se nađe neko rešenje za poslovanje, jer ako gostiju nema moratorijum je samo odlaganje ‘smrti’ „.

Odlaganje otplate kredita, prema njegovim rečima, ne može se tretirati kao pomoć jer se u međuvremenu plaća kamata i povećavaju troškovi, a mesečni prihodi hotela su sada 200-300 evra, „kao na trafici“.

Pomoć u minimalcima – pomoć zaposlenima a ne firmama

Pomoć u minimalnim zaradama je, kako je rekao, pomoć zaposlenima, ali ne i firmama.

„Firmama je moglo da se pomogne da nisu podeljeni neselektivno građanima po 100 evra i minimalci trgovačkim kućama koje su realizovale planove i bez toga“, rekao je Todorović.

Dodao je da su hotelijeri svesni toga da država Srbija sada nema novca za pomoć turističkoj privredi kao Austrija gde je u novembru sve zatvoreno zbog pandemije, a država nadoknadila 80 odsto prometa ili u Velikoj Britaniji gde su svi radnici na teretu države.

Firma „Todor Hotels Beograd“ dobila je kredit od Fonda za razvoj, ali upola manji od traženog, a obezbeđenje te pozajmice je po rečima Todorovića, kroz hipoteku petostruko veće.

Vlasnica hotela „Ana luks“ u Pirotu Ana Lazarević ocenila je da svi jedva čekaju da prođe decembar, da otpuste zaposlene i zatvore hotele jer „svi grcaju u dugovima“ .

„Ne znam čime će biti uslovljena najavljena pomoć u još jednoj minimalnoj zaradi, ali ako bude zabranom otpuštanja radnika niko je neće uzeti“, rekla je Lazarević.

Direktor hotela „M“ u Beogradu Desimir Popović rekao je da u hotelu ima sedam-osam gostiju i da su prihodi zanemarujući.

„Hotele može spasiti samo nova pomoć države“, rekao je Popović.