Posustao tempo zapošljavanja u SAD u novembru

Biznis 04. dec 202017:13 > 17:14
Podeli:
Izvor: Reuters/Mike Segar

Američki poslodavci otvorili su u novembru manje od pola radnih mesta nego u oktobru, pokazuju podaci ministarstva rada, signalizirajući posustajanje oporavka tržišta rada u uslovima skoka broja zaraženih koronavirusom.

U novembru je neto otvoreno 245 hiljada radnih mesta, u poređenju sa 610 hiljada u oktobru, pokazali su podaci ministarstva rada.

Reč je o najslabijem rastu broja zaposlenih od maja, kada je započeo oporavak tržišta rada, te petom mesecu zaredom da tempo zapošljavanja usporava. Najviše je poskočio u junu, kada je neto otvoren 4,781 milion novih radnih mesta.

Proletos su zbog pandemije koja je paralizovala privredu izgubljena gotovo 22 miliona radnih mesta, a do sada je nadoknađeno tek nešto više od polovine tog gubitka, podseća dpa.

Stopa nezaposlenosti u novembru je pala na 6,7 odsto, sa 6,9 odsto u listopadu, objavilo je ministarstvo. U februaru, mesecu pre izbijanja epidemije, iznosila je 3,5 odsto i bila je najniža u nekih 50 godina.

Među pojedinim sektorima, izraženiji rast broja zaposlenih zabeležen je u segmentu prevoza i skladištenja, stručnih i poslovnih usluga, te u zdravstvu, navodi se u saopštenju ministarstva.

Pao je pak broj zaposlenih u sektoru maloprodaje i u državnim službama, dodaju.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.