Mihajlović u Boru: Nema održivog rudarstva bez zdrave životne sredine

Biznis 04. dec 202015:24 > 15:30
Podeli:
Izvor: TANJUG/MRE/ ZORAN PETROVIC

Nema održivog rudarstva ako se svi ne uključimo da životna sredina bude zdravija, izjavila je u Boru ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

„Nije bilo mnogo komunikacije u prethodnom periodu između građana Bora, Ministarstva rudarstva i energetike, Ministarstva za zaštitu životne sredine i strateškog partnera u RTB, kineske kompanije Ziđin“, rekla je Mihajlović posle sastanka sa gradonačelnikom Aleksandrom Milikićem i udruženjima građana, na kojem se razgovaralo o planovima razvoja u sektoru rudarstva.

Ona je istakla da je predstavnicima Srbije, koji su u upravnim i nadzornim odborima kineske kompanije, poručila da moraju više da rade za srpski interes, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

„Država će dati podršku da sve što Ziđin planira da uradi u zaštiti životne sredine ide brže. Pomoći ćemo i ako postoji nerazumevanje u pripremi dokumentacije i dobijanju dozvola“, kazala je ministarka.

Obećala je da će se maksimalno potruditi da budu rešeni problem meštana Кrivelja, da se neophodni planovi donesu, da strateški partner donese strategiju razvoja u rudarstvu za narednih 10, 15 godina, što je od njega traženo.

Aleksandar Milikić istakao je da grad Bor ima ozbiljan rudarski potencijal, ali da su zdravlje i bezbednost sugrađana na prvom mestu.

„Dobili smo danas ono što nam je nedostajalo, a to je podrška za sva otvorena pitanja, prevashodno sa kompanijom Ziđin. Siguran sam da je ovo nastavak dobrog razvoja rudarstva na teritoriji grada“, rekao je on.

Zoran Janković je, u ime nevladinih organizacija „Eko ist“ i „Čukaru Peki“, rekao da ta udruženja brinu o budućnosti sela u okolini novih rudnika.

„Svi znamo o problemima grada Bora, ali vrlo malo građana zna o problemima na izgradnji rudnika Čukaru Peki. Veliki su problemi i već tri godine pokušavamo da razgovaramo sa resornim ministarstvima. Današnji dolazak potpredsednice Vlade i predstavnika Ministarstava rudarstva je presedan i očekujemo da bude efekta u zaštiti meštana okolnih sela i da izgradnja ne bude slična rudniku RTB“, rekao je Janković.