Otkud Telekomu podaci o korisnicima SBB-a, i građani mogu da zatraže odgovore

Biznis 03. dec 202017:53 > 19:28
Podeli:
Izvor: N1

Kompanija SBB uputila je zahtev nadležnima da utvrde da li je kompanija Telekom Srbija pribavila njene podatke o korisnicima koji predstavljaju poslovnu tajnu i da li je ta delom državna kompaniaj odlučila da ih zloupotrebe u svoju korist. Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović rekao je da će nakon konsultacija unutar institucije doneti odluku da li ovim pitanjem da se bave po službenoj dužnost, a do tada poručuje - korisnici i sami mogu da pokrenu postupak.

SBB, ali i njegovi korisnici sve češće su na udaru konkurencije – pogotovo one koju kontroliše država.

Direktor sektora SBB-a za pravne poslove Jovan Zečević kaže da se u poslednje vreme korisnicima ove kompanije sve više nude ponude konkurentskih firmi, koje su van onoga što se nudi u opštim i akcijskim ponudama operatera, kao i da se na taj način direktno krši Zakon o zaštiti potrošača.

POVEZANE VESTI

Objašnjava, daju se „nepristojne ponude u vidu otkupa ugovora kod korisnika koji su već pod ugovornom obavezom“, što, prevazilazi čak i „gerila marketing“.

„Više to nije slučaj ubacivanja pamfleta i oglasnog materijala u poštanske sandučiće, spamovanje korisnika i drugarskog ubeđivanja na ulaznim vratima stana, već je evidentno da konkurenti, odnosno pojedina lica poseduju podatke koji su iz ugovora“, upozorava Zečević.

Prema njegovim rečima, uvidom u podatke kada korisniku ističe ugovorna obaveza i koji paket ima, konkurencija pokušava da odabere „pravi tajming“ i privuče korisnike SBB-a da pređu kod njih.

„Znači, ovde već imamo situaciju koja prevazilazi član 41 Zakona o trgovini, vezano za nelojalnu konkurenciju, koja nije nikako dobra i prelazi već u okvire Zakona o zaštiti poslovne tajne. Hajde da napomenem da se time krše i neki drugi zakoni, na primer, Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, imajući u vidu da konkurencija sprovodi jedan ‘direktni marketing’ bez prethodnog pristanka korisnika – koristi njegove lične podatke i zove ga“, ističe Zečević.

U razgovoru za list “Danas” poverenik za zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović nije dao definitivan odgovor na pitanje da li će ova institucija sprovesti nadzor i utvrditi da li su i na koji način podaci iz ugovora između korisnika i kompanije SBB završili kod direktnog konkurenta. Do odluke, Marinović savetuje građane.

„Oni treba da se obrate pravnom licu za koje sumnjaju da neovlašćeno koristi njihove podatke i pitaju ih da li oni zaista obrađuju podatke, u koju svrhu ih obrađuju, kako su do njih došli, koje podatke poseduju… Takođe, oni po zakonu imaju pravo da zatraže da pravno lice prestane sa obradom tih podataka i da iste izbriše“, poručuje Marinović.

Poverenik dodaje – ukoliko građani ne dobiju odgovarajući odgovor na svoj zahtev, mogu da mu se obrate i podnesu žalbu.

SBB posluje u okviru United Grupe kao i televizija N1.