Udruženje barova i klubova: Tražimo šansu da preživimo, ovo je neodrživo

Biznis 03. dec. 202016:06 > 16:07
Podeli:
Izvor: Tanjug / Tara Radovanović

Udruženje noćnih klubova i barova pozvalo je gradske vlasti da razmotre odluku o pomoći ugostiteljima koji koriste gradski poslovni prostor o smanjenju kirije za 50 odsto u decembru i januaru, i uporede tu meru sa odlukama grada Novog Sada koji je, kako su naveli, "svoje ugostitelje zaista podržao na jedini mogući i adekvatan način".

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je da će grad Beograd narednih dana doneti odluku da se ugostiteljima koji koriste gradski poslovni prostor smanje kirije za 50 odsto u decembru i januaru, te da će ova mera pomoći omogućiti ugostiteljima da svojim zaposlenima isplati makar minimalce u ovom periodu.

Udruženje noćnih klubova i barova pozvalo je gradske vlasti da razmotre ovu odluku u cilju očuvanja ove privredne grane, jer ugostitelji, a naročito noćni klubovi i barovi koji su prvi zatvoreni i kojima je u potpunosti onemogućen rad, nisu u mogućnosti da isplate ni rentu od 50 odsto, navodi se u saopštenju tog udruženja.

„Realna i fer pomoć od strane grada bio bi obračun kirije u odnosu na mogućnost korišćenja prostora, koju diktiraju mere na snazi u datom mesecu, a najmanje na šta pristajemo su isti uslovi kao u Novom Sadu“, dodali su.

Istraživanjem je to utvrđeno, kako navodi udruženje, da je u Novom Sadu za vreme vanrednog stanja svim ugostiteljskim objektima u gradskim prostorima renta umanjena za 80 odsto, dok je u Beogradu renta u tom period za sada umanjena samo za 50 odsto.

Rente u Novom sadu za avgust i septembar, umanjene su, kao i u Beogradu, za 50 odsto. „Ipak, velika razlika je u tome što je Novi Sad automatski produžio popust na rentu od 50 odsto do Nove godine, odnosno, kako su nam prenele novosadske golege, popust će biti produžen sve dok ugostiteljstvo ne bude u mogućnosti da radi punim kapacitetom. Ne možemo da prihvatimo da ugostitelji u Beogradu dobijaju popust na rentu samo u avgustu i septembru, dok nam je kapacitet prostora sve vreme smanjen 80-90 odsto, a na samo 80 km, u Novom Sadu, kolege su dobile podršku svog grada u vidu popusta od 50 odsto od 1. avgusta do kraja godine“, istakli su.

Podsetili su da je klubovima i noćnim barovima u Beogradu bio u potpunosti zabranjen rad od 15. marta do 29. maja, a da im se za taj period u kojem im je bio zabranjen rad i praktično korišćenje prostora, obračunavao iznos kirije od 50 odsto do 5. maja i 100 odsto iznosa od 5. maja do 1. juna. „Jako je bitna informacija da zatvoreni prostori, za koje nam se kirija obračunavala u celosti, nisu mogli da rade ni tokom leta kada su okupljanja bila ograničena na 30 osoba, a rad je bio dozvoljen do 21h“, dodali su.

Nove mere u novembru, koje su podrazumevale zabranu rada nakon 21h, a ubrzo zatim i 18h, uz 80 odsto smanjeni kapacitet, možda nisu zabrana rada objekata u teoriji, ali u praksi, kako su naveli, zabranom rada do 21h i s obzirom na smanjenje kapaciteta, onemogućeno im je poslovanje u potpunosti i ova zabrana poslovanja je i dalje na snazi.

Stav Udruženja noćnih barova i klubova je da za vreme vanrednog stanja i mera koje im onemogućavaju da posluju, nije prihvatljivo da plaćaju ikakvu kiriju za prostor koji im je zabranjeno da koristimo, a pogotovu ne 50 odsto ukupne kirije.

„Morate razumeti da koliko god želeli, mi nemamo odakle da platimo račune za period kada nam je zabranjeno da poslujemo i kada nemamo nikakve prihode. Rentu plaćama iz poslovanja. Ovo je uprava grada Novog Sada shvatila, pa su u tom periodu u istoj državi na 80 km od Beograda, kolege rentu plaćale samo 20 odsto. Odnos grada Beograda prema ugostiteljima, a posebno prema noćnim barovima i klubovima, mora da se promeni. Beograd, koga zbog noćnog života porede sa Berlinom i koji se tim noćnim životom i ugostiteljstvom toliko ponosi, mora da preduzme realne mere da očuva i nastavi svoju reputaciju i nakon pandemije“, istakli su.

Beograd ne sme okrenuti leđa ovoj privrednoj grani kojoj preti gašenje, a koja hrani preko 16.000 porodica, odnosno 64.000 ukupno u ugostiteljstvu, navode ugostitelji.

Oni su zatražili hitan sastanak sa nadležnima u gladskoj vlasti. „Ne tražimo mnogo, ništa što nije pošteno i fer. Tražimo šansu da preživimo, jer ovako više ne možemo. Mi više nemamo šta da izgubimo. Ovo je neizdrživo i neodrživo“, zaključuje se u saopštenju.