U Utar Pradešu aktivirana aplikacija beogradske IT kompanije

Biznis 03. dec 202015:58 > 16:04
Podeli:
Izvor: N1

U Utar Pradešu (više od 166 miliona stanovnika) aktivirana je aplikacija beogradske IT kompanije (TP / Tehnološko partnerstvo). Reč je o projektu digitalizacije medicinskih servisa u Indiji, a cilj je da ljudima iz ruralnih područja Indije, kao i niže i srednje klase omogući efikasniji pristup medicinskoj preventivi i nezi. O tome je za Info biz govorio osnivač kompanije Sava Živanović.

„Radi se o projektu lakšeg uspostavljanja kontakta između lekara i pacijenta i to ćemo posle proširiti kako na pružanje posebnih usluga tako i na prodaju medicinskih sredstava. Do saradnje je došlo pre dve i po godine na jednom sajmu pametnih gradova u Indiji. Konkretna korist je to da se nadamo da ćemo u narednih pet godina imati 80 miliona korisnika“ rekao je Sava Živanović, osnivač i vlasnik kompanije Tehnološko partnerstvo.       

Ideja, ističe Živanović, počiva na otvaranju pametnih centara za preglede, odnosno pojeftinjenje preventive, gde ljudi mogu da uspostave prve kontakte sa lekarom, zakažu pregede.

„Mislim da bi to imalo efekta i kod nas, s obzirom na to koliko je čekanje u redovima. Dakle, da se zakažu pregledi, da dođu do tih pametnih centara koji bi onda ocenili na osnovu osnovnih parametara kolika je ugroženost, mereći recimo pritisak, količina kiseonika u krvi. Na osnovu te prve trijaže onda bi se znalo da li se šalje kod lekara ili ne. U Indiji imaju jednog lekara na 10 hiljada stanovnika i imaju veliki broj priučenog medicinskog osoblja. I to je ono što oni žele, da otvore medicinske centre od po nekoliko hiljada evra, koji mogu da opslužuju selo od 100 do hiljadu ljudi“, rekao je Živanović.