Rekonstrukcija Sava centra u drugoj polovini 2021. – moguće trajanje dve godine

Biznis 03. dec 202015:13 > 15:24
Podeli:
Izvor: N1

Rekonstrukcija Sava centra trebalo bi da počne u drugoj polovini naredne godine, a previđa se da bi mogla da traje oko dve godine, izjavila je Katarina Gajić, direktorka za projektovanje i izgradnju u kompaniji Delta Real Estate, koji posluje u sastavu Delta holdinga.

„Sledeća godina je planirana za početak obnove. Projektovanje i pripreme za početak izvođenja radova su dugotrajan proces, ali mi se nadamo da obnova može da počne u trećem kvartalu naredne godine“, kazala je ona novinarima prilikom obilaska Sava centra i predstavljanja planova za njegovu obnovu.

POVEZANE VESTI

Istakla je da će Delta angažovati najbolje svetske stručnjake koji će napraviti program za Sava centar, kako bi se na najbolji način iskoristila njegova kongresna namena, ali uz zadržvanje multifunkcionalnosti, kako bi prostor bio otvoren tokom čitave godine.

„Ima puno prostora koji je javni, nema korisnu namenu, što treba popuniti zanimljivim sadžajem“, kazala je ona.

Gajić je istakla da je kapacitet Sava centra, kao kongresnog prostora, najveći u ovom delu Evrope, a njegov potencijal će, kako je navela, i dalje biti značajan za domaći turizam.

„U regionu ne postoji sličan kongresni centar. Uglavnom se veći kongresni centri nalaze u primorju Hrvatske, ali su oni u sklopu hotela, a kapaciteti im nisu veći za prijem 300 do 400 delegata“, kazala je ona.

Istovremeno, samo velika sala u Sava centru, kako je podsetila, ima 4.000 mesta, još jedna manja sala može da smesti 800 posetilaca, a napravljena je tako da može da se podeli na tri manje.

Dodala je da pored još konferencijskih sala, postoji i više od 30 posebnih prostora, tzv. delegatskih jedinica, koje su služile za smeštaj posetilaca tokom kongresa.

Ona je podsetila da je Sava centar, najveći kongresni centar u Srbiji, izgrađen 1979. godine po projektu arhitekte Stojana Maksimovića, koji će biti konsultovan i prilikom ove obnove.

Dodala je da je 2009. on uradio projekat sanacije fasade Sava centra, koji će takođe biti korišćen u obnovi.

Objekat je bio čudo arhitekture na svetskom nivou, napravljen inovativno, ne samo kao konferencijski centar, već kao mulitifunkcionalni prostor, koji radi svaki dan, a ne samo kada su kongresi u toku“, kazala je ona i dodala da će takav koncept biti zadržan i nakon obnove.

Gajić je kazala da će pojedini segmenti enterijera biti sačuvani, kao što je veliki sat koji pokazuje vremenske zone, ali i tapiserije, koje su zaštićene, a njihov umetnički značaj je prepoznao i Muzej moderne umetnosti u Njujorku.

Pored energetske efikasnosti, zamene staklene fasade, izradi novih elektroinstalacija, kao i pogona za hlađenje i grejanje, posebna pažnje će biti posvećena uvođenju modernih digitalnih tehnologija.

Dodatna pogodnost za budući rad Sava centra je, kako je navele i to što je spojen hodnikom sa hotelom „Kraun plaza“, koji je takođe u vlasništvu Delte.

Zakupci prostora ostaju do početka radova

Dodala je da trenutno ima oko 170 kometrcijalnih ugovora sa zakupcima prostora u Sava centru, koji će tu ostati sve dok ne počnu radovi na obnovi.

Potpredsednik Delta Holdinga Živorad Vasić kazao je da je Sava centar bitan za kompaniju, jer predstavlja značajnu dopunu poslovima kompanije koja se već bavi turizmom i hotelijerstvom.

„Kada se bude završila rekonstrukcija, u čitavom regionu, niko neće moći da napravi kongrese koje će moći Beograd“, kazao je Vasić.

Kompanija Delta postala je vlasnik Sava centra početkom novembra, na javnom nadmetanju koje je oglasio Grad Beograd, po početnoj ceni od 17,5 miliona evra.

Ugovorom je predviđeno da kupac u adaptaciju i rekonstrukciju kongresnog kompleksa, koji se nalazi na gotovo tri hektara građevinskog zemljišta, uloži najmanje 50 miliona evra u roku od pet godina.

Kako je Delta ranije saopštla, procenjeno je da će investicija za renoviranje Sava centra biti veća od 60 miliona evra.