Vesić: Nova autobuska stanica je projekat koji je decenijama bio "na čekanju"

Biznis 30. nov. 202013:40 > 13:53
Podeli:
Izvor: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da su planovi detaljne regulacije od velike važnosti za dalji razvoj grada i kao najvažniji sa sednice Skupštine grada okarakterisao plan detaljne regulacije prostora, na kojem će se nalaziti nova autobuska stanica na Novom Beogradu.

Vesić je podsetio da se nova autobuska stanica gradi na osnovu javno-privatnog partnerstva između Grada Beograda i BAS, kompanije koja je privatizovana pre skoro 30 godina, prenosi Beoinfo.

„Grad obezbeđuje infrastrukturu, koja se trenutno radi na predmetnoj lokaciji i koju može da vidi svako ko prolazi preko Mosta na Adi, novim bulevarom koji spaja Čukaricu sa Tošinim bunarom. To je samo jedan od projekata koji su na realizaciju u Beogradu čekali 50 godina, a koje smo uspeli da pokrenemo“, istakao je Vesić.

Vesić je rekao da je još u martu 1971. godine Skupština grada donela Odluku o iseljenju železničke stanica iz centra grada.

„Autobuska stanica, koja je korišćena decenijama, nikada nije dobila ni upotrebnu dozvolu“, rekao je Vesić.

On je dodao da je sličan primer i sa obilaznicom oko Beograda, koja će biti završena do kraja godine.

Vesić je rekao da je važan i plan detaljne regulacije na opštini Čukarica, kojim će biti regulisan status zelene površine na kojoj je investitor želeo da gradi, na mestu koje su građani koristili kao park.

Prema njegovim rečima, do kraja godine će urbanističkim planovima biti „pokriveno“ oko 70 odsto teritorije Beograda.

„Pokrivenost planovima omogućiće ljudima da legalno i za manje vremena dobiju građevinsku dozvolu ili neki drugi potreban dokument. Zahvaljujući trenutnom i prošlom sazivu gradske skupštine, pokrivenost planovima je udvostručena, što je jedan od osnovnih zadataka Skupštine grada. To je izuzetno bitno za pravilan razvoj grada“, dodao je Vesić.

Glavni urbanista Grada Beograda Marko Stojčić istakao je da se pred odbornicima nalazi sedam planova detaljne regulacije i sedam odluka o izradama planova, s ciljem da se cela teritorija grada prekrije planovima detaljne regulacije, što je preduslov za ravnomerni razvoj prestonice.

Izvor : Beoinfo

„Predlog plana detaljne regulacije dela blokova 18a i 69 na Novom Beogradu doprineće saobraćajnom razrešenju te teritorije i omogućiti nove investicije. Reč je o velikoj gradskoj površini koja nije urbanizovana, od mosta Gazela do Ulice Jurija Gagarina“, podsetio je Stojčić, spomenuvši i Predlog plana detaljne regulacije za naselje Veliko selo, kao i Predlog odluke o izradi plana detaljne regulacije bloka između Požeške, Kijevske, Nikolaja Gogolja i Valjevske ulice u opštini Čukarica.

Na sednici u ponedeljak, odbornici su u skraćenom postupku usvojili više rešenja o razrešenju i imenovanju v.d. direktora u jednom broju preduzeća i ustanova čiji je osnivač Grad Beograd, kao i predloge rešenja o razrešenju i imenovanju članova upravnih i nadzornih odbora u jednom broju preduzeća i ustanova čiji je osnivač Grad Beograd.

Usvojeni su i predlozi rešenja o razrešenju i imenovanju članova školskih odbora u jednom broju osnovnih škola na teritoriji grada Beograda.

Odbornici su prethodno usvojili Izveštaj Administrativno-mandatne komisije, sa Predlogom odluke o utvrđivanju prestanka mandata jednog odbornika Skupštine Grada Beograda i imenovanju novog odbornika.

Odbornici su, između ostalog, usvojili planove detaljne regulacije na opštini Savski venac, Novi Beograd, Zvezdari, kao i izmene, dopune i predloge pojedinih planova.