Potpisan ugovor o rekonstrukciji i dogradnji KC Vojvodine

Biznis 27. nov 202015:32 > 15:35
Podeli:
Izvor: N1

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar, i izvršni direktor Konzorcijuma "GH holding" Gregor Jernejc potpisali su ugovor o rekonstrukciji i dogradnji Kliničkog centra Vojvodine.

Radovi obuhvataju rekonstrukciju i dogradnju lamela B i C Urgentno-dijagnostičkog centra, površine 33.000 kvadratnih metara, dogradnju tople veze sa postojećim klinikama u sklopu KCV, kao i tehničkih blokova sa saobraćajnicama i parkinzima.

U sklopu lamela B i C biće hirurški blok sa 16 operacionih sala, jedinice intenzivne i poluintenzivne nege i stacionar sa ukupno 348 kreveta.

Za izvođača radova na tenderu izabran je Konzorcijum „GH holding“ iz Ljubljane i Delta inženjering iz Beograda.

Izvođač ima rok od 30 dana da krene sa pripremnim radovima, a rok za završetak radova je 29 meseci od potpisivanja ugovora između investitora i izvodjača radova.

Potpisivanju ugovora prisustvovala je premijerka Ana Brnabić koja je rekla da su ugovoreni radovi važni za dalje jačanje zdravstva u Srbiji, što je jedan od prioriteta Vlade Srbije.

Ona je zahvalila Evropskoj investicionoj banci, koja prati ulaganja u zdravstveni sistem Srbije, na tome što je sa Vladom Srbije radila na tome da se dođe do ovog ugovora.

„Radujem se danu kada ćemo postaviti kamen temeljac i nadam se da će to biti za 30 do 45 dana, kada se ispune svi uslovi“, rekla je premijerka.

Prema njenim rečima, ulaganje u rekonstrukciju i izgradnju KC Vojvodine deo je većeg ciklusa ulaganja u zdravstvo, pokrenutog 2015. godine kao projekat „Milijarda evra u zdravstvo Srbije“.

Podsetila je da su završeni radovi u KC Niš, pri čemu je ta investicija bila 53 miliona evra, a da je u toku rekonstrukcija i dogradnja Kliničkog centra Srbije.

Brnabić je iskazala nadu da će krajem 2021. godine biti otvoren potpuno novi KCS i najavila tender za rekonstrukciju i dogradnju KC Kragujevac.

Prema njenim rečima, urađeno je približno 80 objekata primarne zdravstvene zaštite, za šta je izdvojeno 16 miliona evra, a u toku su radovi na izgradnji šest domova zdravlja, u vrednosti 15 miliona evra.