Mihajlović: Energetska efikasnost i zelena energija prioriteti u novom resoru

Biznis 27. nov. 202011:45 > 11:48
Podeli:
Izvor: Tanjug / Zoran Petrović

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović razgovarala je sa ambasadorom Nemačke Tomasom Šibom o saradnji u oblasti rudarstva i energetike, naročito u vezi sa povećanjem energetske efikasnosti i zelenom energijom.

„Povećanje energetske efikasnosti jedna je od prioritetnih oblasti u kojoj očekujemo uspešnu saradnju, a verujem da imamo prostor da unapredimo saradnju i u oblasti zelene energije i energetske tranzicije. Ministarstvo priprema novi zakonodovni okvir i reforme e-energetika i e-rudarstvo, kojim ćemo pojednostaviti procedure i otvoriti ovaj sektor za nove investicije“, kazala je Mihajlović, saopštilo je Ministarstvo. 

Na sastanku je rečeno da ukupna vrednost projekata koji se realizuju uz podršku nemačke razvojne banke КfW, uključujući Ministarstvo, kao i javna preduzeća EPS i EMS, iznosi više od 800 miliona evra. 

„Verujem da ćemo i sa novim ministarstvom koje vodite imati jednako intenzivnu saradnju kao i sa prethodnim i da je moguće da tu saradnju dodatno proširimo. Za nemačku razvojnu banku KfW energetika je jedan od najvažnijih sektora za saradnju, a imamo i veliko iskustvo sa zelenom agendom i energetskom tranzicijom, koje smo spremni da podelimo sa vama“, naveo je Šib.