IATA: Gubitak avio-kompanija zbog korone mogao bi da bude 157 milijardi dolara

Biznis 24. nov 202016:54 > 17:17
Podeli:
Izvor: Youtube (screenshot, ilustracija)

Međunarodno udruženje za vazdušni transport (IATA) objavilo je da bi avio kompanije zbog drugog talasa pandemije koronavirusa ove i naredne godine mogle pretrpeti gubitke od ukupno 157 milijardi dolara, prenosi Anadolija.

IATA, čije sjedište je u Montrealu u Kanadi, objavio je izveštaj o ekonomskim i finansijskim izgledima globalne industrije vazdušnog transporta.

POVEZANE VESTI

U izveštaju se procjenjuje da će se potrošnja u vazdušnom saobraćaju ove godine smanjiti na 340 milijardi dolara, što će biti manje za 61,2 posto u odnosu na 2019. godinu.

Navodi se da bi se potrošnja u vazdušnom saobraćaju tokom 2021. godine trebalo da poveća za 40,1 posto u odnosu na 2020. i da dostigne 476 milijardi dolara.

Stručnjaci IATA smatraju da bi zbog krize izazvane pandemijom koronavirusa aviokompanije tokom ove godine mogle pretrpeti gubitak od 118,5 milijardi dolara, a sledeće godine 38,7 milijardi dolara, što bi ukupno predstavljalo gubitak od 157 milijardi dolara.

IATA je u svom junskom izveštaju o izgledima u vazdušnom transportu procenila dvogodišnji gubitak od 100 milijardi dolara.

Pad broja avionskih putnika na 1,8 milijardi

U najnovijem izveštaju procenjuje se da će se broj avionskih putnika smanjiti sa 4,5 milijarde prošle godine na 1,8 milijardi ove, te da će 2021. nakon oporavka broj putnika u avionskom saobraćaju iznositi 2,8 milijardi.

U izveštaju IATA navedeno je da će zbog pandemije prihodi avio kompanija od putnika pasti za 69 posto u 2020. u odnosu na prošlu godinu, na 191 milijardu dolara.

IATA takođe predviđa da će prihodi od zračnog kargo prevoza ove godine porasti za 15 posto, na 117,7 milijardi dolara, nakon što su avio kompanije povećale cene tereta zbog manjeg broja putnika. U izveštaju se navodi da će globalna količina vazdušnog kargo prevoza pasti za 11,6 posto na 54,2 miliona tona.

Avionska industrija jedna od najteže pogođenih privrednih grana

Avionska industrija je jedna od privrednih grana koje trpe najteže posledice tokom krize izazvane globalnom pandemijom koronavirusa.

Bolest kovid-19 uticala je na gotovo potpunu obustavu avionskih putovanja, što je dovelo do ogromnog broja otkazivanja letova na globalnom nivou, zbog čega su avio kompanije pretrpele velike gubitke.

U izveštaju IATA se navodi kako bi ipak ubrzani razvoj i distribucija vakcine protiv kovid-19 mogli značajno pomoći oporavku avionske industrije širom sveta, te je ponovljen apel vladama da mere karantina koje ograničavaju putovanja zamene masovnijim testiranjima.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.