Avio kompanijama potrebno 80 milijardi dolara dodatne pomoći protiv korone

Biznis 20. nov 202017:51 > 18:09
Podeli:
Izvor: Youtube (screenshot, ilustracija)

Avio kompanijama će biti potrebno između 70 i 80 milijardi dolara dodatne pomoći od vlada da prežive krizu zbog kovid-19 koja iscrpljuje njihove kase, rekao je generalni direktor Međunarodnog udruženja za vazdušni saobraćaj (IATA) Aleksandar de Žunijak.

Taj sektor je već dobio 160 milijardi dolara pomoći od vlada, ali narednih meseci potrebe industrije za dodatnu pomoć bi trebalo da budu 70 do 80 milijardi dolara, i ukoliko to ne dobiju neće preživeti, ocenio je de Žunijak u razgovoru za list Tribun (La Tribune) povodom skupa posvećenog avio prevozu „Paris Air Forum“.

„Što duže kriza traje to su veći rizici od bankrota. Blizu 40 firmi je u vrlo velikim teškoćama u procedurama očuvanja ili stečaja“, rekao je on.

Od početka krize zbog koronavirusa, koji je proletos prizemio skoro celu svetsku flotu tokom više nedelja, vlade su dale pomoć kompanijama u raznim oblicima, zajmovima, direktnu pomoć, pomoć za održavanje zaposlenih, itd.

Sa drugim talasom koronavirusa, aviosaobraćaj ima teškoća da se ponovo pokrene i aviokompanije će nastaviti da beleže gubtike. Verovatno je da će ove godine imati gubitke od 100 milijardi dolara, a ne 87 milijardi koliko je procenjeno ranije, rekao je Žunijak.

Upitan o mogućoj konsolidaciji sektora šef IATA je rekao da bi za to bilo potrebno da kompanije imaju sredstva da kupe jedna drugu, a one su „u fazi preživljavanja“.

Na duže staze on ipak procenjuje da je verovatno da će biti manje činilaca za bankrot, i da će oni biti manji jer će biti primorani da se otarase velikog dela flote ili da zatvore neke rute, ili da imaju ograničeniji program letova.

„Imaćemo manje aktere, ali verovatno dosta jake, dinamične i spremne ponovo da krenu. I ako ponovo krenu mislim da će oporavak biti brz i snažan“, dodao je on.