Završena rekonstrukcija regionalne pruge Subotica-Senta

Biznis 20. nov. 202015:46 > 15:50
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Završena je rekonstrukcija regionalne pruge Subotica-Senta od 38,5 kilometara, što je koštalo 15,3 milona evra, objavilo je preduzeće "Infrastruktura železnice Srbije".

Već u petak će rekonstruisanom prugom proći prvi putnički voz koji polazi iz Kikinde, a iz Sente za Suboticu kreće u 19.45h.

Od subote će po važećem redu vožnje prugom Subotica-Senta saobraćati ukupno šest vozova dnevno, po tri iz svakog pravca.

Novosadska firma „ZGOP“ je od aprila prošle godine na toj jednokolosečnoj, neelektrificiranoj pruzi zamenila šine, pragove i tucanik, a uređena je i železnička stanica Orom.

Rekonstrukcija je omogućila da se brzina putničkih vozova poveća na 80, a teretnih na na 60 kilometara na sat, dok je nosivost pruge povećana na 22,5 tona po osovini.

Brzina vozova je pre remonta na toj pruzi iznosila svega 10 do 20 kilimetara na sat, a nosivost pruge bila je 16 tona po osovini.

Pruga Senta-Subotica je jedna od alternativnih dok se bude gradila pruga za velike brzine Novi Sad-Subotica.

Pruga Subotica-Senta je izgrađena 1889. godine, a poslednji put je remontovana dvadesetih godina 20. veka, zbog čega je njeno stanje bilo vrlo loše.