Koje su najveće prepreke sa kojima se susreću proizvođači organske hrane

Biznis 19. nov. 202015:58
Podeli:
Izvor: Shutterstock

U 2020. zahtevi proizvođača organske hrane za subvencijama dvostruko su nadmašili iznos sredstava opredeljenih u budžetu.

„Proizvođačima organske hrane u Srbiji najbitnije da imaju neke preduslove, a to su prirodni uslovi i okruženje, kao i finansije. Mi smo, na primer, svoju proizvodnju započeli na području parka prirode Golija, što znači da za nas uslovi organske proizvodnje postoje. To podrazumeva osnovne prirodne resurse: voda, zemljište, biljni pokrivač, gde nije došlo do hemisjkog zagađenja. Potrebni su i ljudi, odnosno poljoprivredna gazdinstva. Nama je bio cilj i da tom organskom proizvodnjom spašavamo ta mala gazdinstva, koja se bave proizvodnjom nečega što je deficitarno i skupo“, rekao je za Infobiz Ratko Aksentijević iz udruženja odgajivača organskih ovaca i goveda „Golija“. 

Visoka početna ulaganja i zahtevni administrativni postupci glavne su prepreke sa kojima se proizvođači organske hrane susreću.    

„Prepreka za male proizvođače koji nemaju tehničke resusre i određena predznanja je kada dođu do prijave za sertifikaciju, cena te sertifikacije. Imali smo podršku Ministarstva poljoprivrede, imamo sada dosta tih proizvođača koji su sertifikovani, koji su uspeli da dođu do toga. Veliki su problemi, veliki prohtevi i praktično treba naći neki motiv za proizvođače da se bave tim. Potencijal u Srbiji je veliki, ali mi ne možemo ni da nastupimo bez velike količine proizvoda, treba nam marketing, pakovanje, zato nam je potrebno da se što više proizvođača uključi. Nije organska proizvodnja samo čuvanje ovaca i goveda na nekoj planini, to je veoma zahtevna proizvodnja“, rekao je Aksentijević. 

Subvencije su u ovoj godini povećane znatno i sada na primer iznose 26 hiljada dinara po hektaru, za biljnu proizvodnju, dok su recimo za stočnu proizvodnju iznosi uvećani za oko 40 odsto. Оvо је određenо Uredbom o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2020. godini, koju je Vlada usvojila 9. januara 2020. godine, kojom se propisuje obim sredstava, vrste i maksimalni iznosi po vrsti podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju.