Kupca za Petrohemiju nema, pa nema, predsednik najavljuje – možda će Rusi…

Biznis 18. nov 202018:10 > 19:37
Podeli:
Izvor: N1

Pančevačka rafinerija dobila je novo postrojenje, a odnosi Srbije i Rusije dodatno su unapređeni, zaključio je predsednik Srbije. Aleksandar Vučić najavljuje da će Beograd i Moskva naći rešenje i za pančevačku Petrohemiju. Iako je pitanje pod kojim uslovima bi se dve strane eventualno dogovorile, stručnjaci kažu da ulazak NIS-a u Petrohemiju ne bi bio u suprotnosti sa preporukama EU o diversifikaciji.

Rusi imaju ključ, na nama je samo da pritisnemo dugme. To uigrano partnerstvo u pančevačkoj rafineriji, predsednik Srbije već vidi i preko puta u pančevačkoj Petrohemiji. Mada, Rusi danas javno ni slovo na tu temu, a od ranije je poznat stav Moskve da je Petrohemija ne zanima, da predstavlja preskupu i nepotrebnu investiciju. Ipak, Vučić poručuje – otključano.

PROČITAJTE I:

„Danas smo čini mi se, ne samo odškrinuli, već širom otvorili vrata dogovoru sa Gaspromnjeftom i zahvalan sam gospodinu Djukovu na njegovoj otvorenosti i spremnosti da donosi odluke koje nisu lake, jer je reč o veoma složenom poslu, o poslu koji teško pronalazi veliki profit na tražištu, ali mi u Petrohemiji imamo 1.320 radnika i čini mi se da smo blizu da nađemo rešenje i zato ćemo formirati radnu grupu da i taj problem rešimo. Zajednički mi i Rusi to možemo“, rekao je predsednik Sbije Aleksandar Vučić.

Poznata je činjenica da MMF i Svetska banka već godinama insistiraju na izlasku države iz Petrohemije, ali kupca nema, pa nema. Jedni kažu da bi dogovor sa Rusima u ovom slučaju mogao da predstavlja klasičan politički dil, drugi objašnjavaju da Moskva zbog nerealizovanog gasovoda na neki način duguje Beogradu. Zna se samo da Brisel upozorava da jedna kompanija ne može da bude i proizvođač i prodavac. 

„Mislim da ima interesa i na jednoj i na drugoj strani. Tu je najveće pitanje pod kojim uslovima. Da li bi Gasprom postao vlasnik ili bi se nekom drugom to prodavalo, ne bi trebalo da imamo nekih poteškoća, čak i ako sa Gaspromom zaključimo ovaj ugovor, jer Gasprom i Nis su u energetici, a ovde se radi o čistoj industriji koja korasti primarni benzin za proizvodnju drugih proizvoda i to ne bi potpadalo ni pod kakve restrikcije EU“, objašnjava Milan Kovačević.

Inače, posle tri godine i 330 miliona uloženih evra u pančevačkoj rafineriji pokrenuto je novo postrojenje Duboka prerada. Kažu, skočiće proizvodnja dizela, benzina, tečnog gasa, nema više mazuta i zagađenja, a počinje i proizvodnja naftnog koksa, koji se do sada uvozio.

Predsednik kaže trebaće nam više koksa zbog brojnih infrastrukturnih projekata, a u NIS-u odgovaraju – „mi smo spremni, predsedniče“.