Drobnjaković (UPS): Zbog korone prete nova otpuštanja radnika

Biznis 18. nov 202015:47 > 15:52
radnici fabrika privreda
Izvor: Shutterstock

Novo zatvaranje koji je zahvatio Evropu ozbiljno je uzdrmao pojedine sektore i ukoliko država ne izađe sa novom finansijskom podrškom talas otpuštanja sledi u ugostiteljstvu, hotelijerstvu i tekstilnoj industriji, kaže za Biznis.rs direktor Unije poslodavaca (UPS) Srđan Drobnjaković.

„I dalje su najugroženiji turizam i ugostiteljstvo. Za njih je ovaj period pitanje opstanka. To će se pokazati već početkom sledeće godine, kada većina neće moći da ispuni tekuće obaveze. Nedostaje nam i solidarnost, a kada to kažem mislim na osiguravajuća društva koja su okrenula leđa kompletnom sektoru turizma“, navodi Drobnjaković.

Prema njegovim rečima, u ovom trenutku treba imati razumevanja jer je kompletna privreda ugrožena, ali ukoliko država ne bude izašla sa novim paketom pomoći doći će do otpuštanja velikog broja ljudi u pojedinim sektorima.

„Treba razumeti da su svi ugroženi. Očekujem veću fleksibilnost Fonda za razvoj, koji je i dalje inertan i previše spor. Činjenica je da je poslednji kvartal godine kritičan, ali ukoliko se dogodi ekspanzija zaraze, a država ne izađe sa nekom novom finansijskom injekcijom, sledeće godine doći će do neminovnog otpuštanja velikog broja radnika u najugroženijim sektorima kao što su ugostiteljstvo, hoteli i tekstilna industrija“, napominje direktor UPS.

Talas koronavirusa produžio je neizvesnost i na domaćem i na evropskom tržištu, ali postoji verovatnoća da će velike međunarodne kompanije koje posluju kod nas prebaciti lanac snabdevanja sa udaljenih destinacija na naše bliže okruženje, što bi dovelo do korišćenja domaćih resursa i snabdevača koji nimalo ne zaostaju po kvalitetu, objašnjava Drobnjaković.

Kada je reč o izvozu, on naglašava da se plasman robe uglavnom svodi na stare ugovore, potpisane pre izbijanja pandemije.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.