Vasiljević (HORES): Veoma teško stanje, hoteli u Srbiji su skoro prazni

Biznis 17. nov. 202015:18 > 15:25
Podeli:
Izvor: Pixabay

Hoteli u Srbiji su skoro prazni i stanje je "za plakanje", rekao je predsednik Upravnog odbora Poslovnog udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije (HORES) Aleksandar Vasilijević.

POVEZANE VESTI

On je rekao da je popunjenost hotelskih kapaciteta u Beogradu od 15 do 20 odsto, a da je jedino u prvih osam dana novembra bila u proseku 30 odsto, jer su ih delimično napunili turisti iz Izraela.

„U Izraelu zbog pandemije ne rade restorani i ograničeno je kretanje u zemlji, pa je zbog toga dosta njih bilo u Srbiji“, rekao je Vasilijević, koji je i direktor hotela Radisson Collection u Beogradu.

Dodao je da je prošle godine u Srbiji boravilo 40.000 turista iz Izraela, a ove godine od septembra do 8. novembra oko 20.000.

„Izrael je sada Srbiju stavio na crvenu listu pa su odložena planirana putovanja i ne znam šta ćemo sada. Umesto prodajom kapaciteta, više se bavimo generalnim spremanjem hotela“, rekao je Vasilijević.

Istakao je da 20 godina radi u hotelijerstvu i da je „uvek znao da nađe goste, a da sada nema rešenje, kao što ga nemaju ni u Evropi“.

U Beogradu je, prema njegovim rečima, nekoliko hotela verovatno zatvoreno jer ih nema na buking listi, a u Evropi prave kalkulacije da li je isplativije raditi sa oko deset odsto kapaciteta ili ih zatvoriti.

„U Španiji ne radi 30-40 odsto hotela, u Francuskoj i Italiji od 10 do 20 odsto, u Ljubljani verovatno ni jedan“, rekao je Vasilijević.

Dodao je da je prosečna „okupiranost“ hotela koji rade u Češkoj šest odsto, u Irskoj i Belgiji 15 odsto, Holandiji 12 odsto, Portugaliji 14 i Austriji 16 odsto.

On je rekao da situacija nije bolja ni kod rezervacija za sledeća tri meseca, jer je „okupiranost“ hotela, računajući od 2. novembra u Evropi u proseku od pet do deset odsto, a samo za vreme katoličkog božića i Nove godine u proseku oko 20 odsto.

Grupacija Radisson Collection ima 40 hotela čiji menadžment, takođe, ne zna šta da radi u ovoj kriznoj situaciji.

„Pomoć države hotelima u Srbiji je mnogo značila i sada je ‘razvlačimo’ i ne otpuštamo zaposlene, jer će to uticati da ubuduće mladi beže iz tog sektora, pa ne možemo naći radnike“, rekao je Vasilijević.

Hoteli su, prema njegovim rečima, prvi osetili posledice pandemije koronavirusa i poslednji će se oporaviti.

„Da nije bilo državne pomoći, do sada bi bilo zatvoreno 40 odsto hotela u Srbiji, a ako se nastavi pandemija verovatno će prvo ključ u bravu staviti manji hoteli“, rekao je Vasilijević.

Vlasnici hotela: Smanjenje PDV na hranu u hotelima dobra, ali zakasnela mera

Vlasnik Alko grupe, koja ima šest hotela u Srbiji, Miroljub Aleksić rekao je da je predlog Ministarstva trgovine da se smanji porez na dodatu vrednost (PDV) na hranu u hotelima, sa 20 odsto na deset odsto, dobra ali zakasnela mera.

On je rekao da su Nacionalni savet za razvoj turizma i Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije (HORES) predlagali smanjenje poreza na hranu i pre početka pandemije, kao i da se ne oporezuje bakšiš.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić predložila je danas da se smanji PDV na hranu u ugostiteljstvu sa 20 na 10 odsto i da se produži moratorijum na otplatu kredita.

Aleksić je rekao da Srbija neće biti konkurentna evropskim zemljama, gde su porezi na hranu tri, pet ili sedam odsto i ako se usvoji taj predlog o smanjenju poreza na hranu i bezalkoholna pića, jer će opet biti veći.

„Država nikad nije imala sluha za zahteve hotelijera i turističke privrede. PDV na hranu u hotelu utiče na cenu aranžmana koji privlači ili odbija goste“, rekao je Aleksić.

Dodao je da se vlast „sad setila te mere kada se sve raspada i kada će bez posla ostati 40.000-50.000 ljudi u ugostiteljstvu“.

Ministarstvu finansija je, kako je rekao, ranije predlagao i da ne oporezuje bakšiš jer se ni u svetu to ne radi, ali je ministar Siniša Mali to odbio.

„U Srbiji se, ako inspekcija dođe i nađe da se ne slaže kasa, odnosno da u njoj ima, na primer, 1.000 dinara više, preti zatvaranjem objekta. Inspekcija pretresa i džepove kelnera, a za sve to je odgovoran vlasnik hotela“, rekao je Aleksić.

U Evropi se, prema njegovim rečima, bakšiš ne oporezuje i čak se registruje na računu kao čašćenje kelnera, a „uostalom taj novac je već jednom oporezovani kada je neko primio platu i po našem zakonodavstvu ništa ne može da se oporezuje dva puta“.

Suvlasnik kompanije „Matijević“, u čijem sastavu posluje nekoliko hotela Zoran Matijević rekao je da bi smanjenje poreza na ishranu bila dobra mera „jer je hotelijerstvo u nezavidnom položaju i pitanje je kada će se oporaviti“.

„Svako smanjenje poreza one koji legalno posluju učiniće konkurentnijim u odnosu na one koji ne izdaju račune“, rekao je Matijević.

Ocenio je da odlaganje otplate kredita ne bi mnogo pomoglo hotelijerima, jer se pozajmice moraju vratiti.

„Svako ko je uzimao kredit morao je biti svestan rizika koji ta obaveza nosi“, rekao je Matijević.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.