Relić: Najnovije pooštravanje mera dovodi u pitanje oko 60.000 radnih mesta

Biznis 17. nov. 202014:30 > 14:33
Podeli:
Izvor: N1

Najnovije pooštravanje epidemioloških mera i skraćivanje radnog vremena ugostiteljskih objekata do 21 čas dovodi u pitanje oko 60 hiljada radnih mesta samo u Beogradu, izjavio je predsednik Udruženja noćnih barova i klubova (NOB) Miša Relić.

U proteklih osam meseci noćni barovi i klubovi radili su svega dva i po meseca jer im uz nove mere rad nije bio ekonomski isplativ. Zaposleni su dobili minimalce, međutim, vlasnici ovih lokala u 2021. godini moraće da izmire sve doprinose, rente, troškove struje, raznih taksi i sve to za period kada nisu radili, odnosno kada im je rad bio zabranjen, ističe Relić za Biznis.rs.

„Iskreno se nadam i verujem da će država pružiti ruku i nama ugostiteljima jer u suprotnom samo u Beogradu, kada je reč o noćnim klubovima i barovima, 16.000 ljudi ostaće bez posla, kao i 48.000 onih koji rade u kafićima, restoranima i dostavnim firmama“, ističe predsednik NOB.

Kada je reč o konkretnoj pomoći noćnim barovim i klubovima, Relić navodi da od Grada Beograda, očekuje smanjenje renti i svih taksi recipročno onome koliko su radili – u vreme vanrednog stanja 100 odsto.

„Za ostatak perioda, koliko nam je smanjen kapacitet u ovih osam meseci, očekujemo smanjenje od 75 odsto. Od Vlade Srbije očekujemo još u julu obećani kredit, minimalce za radnike, direktne i nepovratne subvencije i rešenje za doprinose jer račune jednostavno ne možemo da platimo shodno tome da zaključno sa 15. martom sledeće godine nećemo skupiti ni tri meseca rada“, napominje Relić.