Anketirani menadžeri kažu da se odliv mozgova već oseća na tržištu rada

Biznis 16. nov. 202016:52 > 16:55
Podeli:
Izvor: N1

Srpska asocijacija menadžera je u okviru projekta "Cirkularne migracije – Postupi odgovorno sada za budućnost Srbije", koji se realizuje uz podršku Vlade Švajcarske, sprovela istraživanje u kojem su anketirani menadžeri kompanije iz različitih sektora. Istraživanje ima za cilj podizanje svesti javnosti o odlivu mozgova iz Srbije kao i kreiranja dijaloga na temu pozitivnih aspekata cirkularnih migracija.

Više od polovine – tačnije, 57 odsto anketiranih menadžera reklo je da se efekat odliva mozgova već oseća na tržištu rada.

Nedostaju visokoprofilisani IT kadrovi poput data sajentista i data analitičara, ali nedostaju i zanimanja poput komercijalista, prodavaca, magacionera, vozača, vozača viljuškara, nisu deficitarne samo „bele kragne“, već i ove „plave“,  takođe i zanimanja iz oblasti građevinarstva i poljoprivrede, rezultati su upitnika koje je sprovela Srpska asocijacija menadžera u okviru projekta „Cirkularne migracije – Postupi odgovorno sada za budućnost Srbije“, koji se realizuje uz podršku Vlade Švajcarske.  

Starosna grupa koja se najčešće odlučuje za mogućnost privremenog boravka u inostranstvu su mladi između 20 i 30 godina i to najviše zbog očekivanog kvaliteta života u inostranstvu, socijalne sigurnosti, uslova rada i mogućnost karijernog napredovanja, kaže Jelena Bulatović, izvršna direktorka Srpske asocijacije menadžera.

Kad je reč o povratku, oko 30 odsto ispitanih kao najčešće motive za povratak iz inostranstva navodi promenjenu porodičnu situaciju i nostalgiju – koja je na prvom mestu, dok se kao dodatni razlozi izdvajaju u inostranstvu stečena finansijska sigurnost, ponuđeni posao u Srbiji, ali i želja da doprinesu razvoju zemlje i društva, prenela je gošća InfoBiza.

Od onoga što kompanije mogu da ponude kako bi privukle i zadržale mlade, na prvom mestu je dobra plata, ali i dobri uslovi rada – mladima je bitna mogućnost za napredovanje i obučavanje, a važna je i reputacija kompanije, tj. društveno-odgovorno poslovanje posebno je cenjeno među mladima, navodi sagovornika N1. Ali – dodaje, nije sve do kompanije – zadatak države da bi mladi ostali ili razmišljali o povratku jeste dobar politički i društveni sistem, zatim efikasna zdravstveni sistem, dobro obrazovanje.

Takodje, neki anketirani menadžeri su izdvojili da bi neke stimulacije za zapošljavanje mladih – dodatne stimulacije u vidu poreza i tretiranja mladih na praksi, da je to ono što država može da učini. Naveli su od državnih mera subvencije za saradnju sa fakultetima, transparentnije zapošljavanje u javnom sektoru, kaže Bulatović.

Kako poslodavci nalaze potreban kadar?

„Ako je reč o kadrovima koji postoje u zemlji, poslodavci zapošljavaju na osnovu preporuke svojih zaposlenih, preko portala poput Infostuda, oglašavanjem na društvenim mrežama, ako je reč o deficitarnom kadru – stupaju u kontakt sa fakultetima, kako bi se školovali određeni kadrovi, kojima je obezbeđen posao odmah posle završenih studija. Takodje, poslodavci u potrazi za radnom snagom, premeštaju proizvodne hale u mesta gde će naći potreban kadar, a neretko, kada je reč o građevinarstvu i poljoprivredi, u 10 odsto slučajeva, „uvoze“ iz drugih zemalja potrebne radnike“, navodi direktorka Srpske asocijacije mendažera.