Stefanović i Mihajlović: VMA će dobiti energetski efikasnu zgradu

Biznis 16. nov 202014:16 > 14:19
Podeli:
Izvor: Ministarstvo odbrane

Izgradnjom objekata energetske efikasnosti u sklopu Vojnomedicinske akademije (VMA) ušteda će biti minimum 30 odsto potrošene energije, rečeno je na sastanku radne grupe koja prati realizaciju tog projekta.

Sastanku su prisustvovali ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i ministar odbrane Nebojša Stefanović.

„VMA je izgrađena i puštena u rad 1981. Uprkos dobrom održavanju i trenutnom stanju, potrebna je rekonstrukcija tehničkih sistema i instalacija, energetska sanacija termičkog omotača, kao i rekonstrukcija kotlarnice i toplovoda, koja mora biti gotova do kraja 2021. godine. Naš zajednički cilj je da ubrzamo aktivnosti i paralelno realizujemo različite faze. Nema razloga da ne budemo efikasniji, ukoliko radimo svi zajedno“, rekla je Mihajlović.

Stefanović je ocenio da je to projekat od kapitalnog značaja i da su Ministarstvo odbrane i VMA spremni da urade sve što je do njih, ali i da pruže podršku ostalim partnerima u sistemu, kako bi što brže i efikasnije realizovali projekat.

Procenjena vrednost prve faze projekta je 100 miliona i plan je da se finansira iz zajma Nemačke razvojne banke (КfW), donacije WBIF fonda i IPA sredstava.