Evroazijska unija očekuje ratifikaciju sporazuma sa Srbijom do kraja godine

Biznis 12. nov 202015:17 > 15:20
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Evroazijska ekonomska unija (EAEU) očekuje da će svih pet njenih članica do kraja godine ratifikovati sporazum o slobodnoj trgovini sa Srbijom, izjavila je pomoćnica predsedavajućeg odbora Evroazijske ekonomske komisije Ija Malkina.

POVEZANE VESTI

„Do sada, Belorusija i Rusija su okončale proceduru ratifikacije. Jermenija, Kazahstan i Kirgistan još rade na tome. Očekujemo da taj proces bude završen do kraja godine“, rekla je Malkina na onlajn konferenciji za novinare u Moskvi, prenela je beloruska agencija BelTA.

„Sporazum će stupiti na snagu 60 dana pošto primimo i poslednje pismeno obaveštenje da su završene interne procedure u Srbiji i u članicama EAEU“, podsetila je Malkina.

Rusija je postupak ratifikacije okončala 3. novembra, kada je sporazum sa Srbijom usvojio Gornji dom ruskog parlamenta Savet Federacije.

Potpisnice su se sporazumom obavezale da će liberalizovati međusobnu trgovinu i da će države članice EAEU omogućiti srpskoj robi ravnopravan pristup na svoja tržišta.

Sporazum o slobodnoj trgovini potpisali su 25. oktobra 2019. godine u Moskvi premijerka Srbije Ana Brnabić i premijeri Rusije, Belorusije, Kazahstana, Jermenije i Kirgistana i predsedavajući EAEU.

Sporazumom je proširena lista proizvoda koji mogu da se izvoze na teritoriju EAEU bez carine, povećana kvota za izvoz robe za koje važe ograničenja i proširena zona slobodne trgovine i na Jermeniju i Kirgistan.

Tržište Evroazijske ekonomske unije čini 183,8 miliona ljudi, a ukupan BDP iznosi 1,9 triliona dolara.