Rupa u državnoj kasi nikad dublja, a podrška ekonomskoj politici – nikad veća

Biznis 10. nov 202018:40 > 19:33
Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

U Skupštini Srbije poslanici su razmatrali predlog drugog rebalansa ovogodišnjeg budžeta. Novim rebalansom budžeta planirani prihodi države uvećani su za 46 i po milijardi, dok su rashodi uvećani skoro trostruko više - za oko 148 milijardi. Sve to znači da će manjak u državnoj kasi Srbije na kraju godine biti 483 milijarde dinara, odnosno 8,8 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Kada je pred poslanicima prošle godine ministar finansija Siniša Mali branio budžet za 2020. nije ni slutio kakva ga godina čeka. Od planiranog deficita od 20 milijardi, Srbija će godinu završiti sa rekordnim manjkom u budžetu. 

„Imamo deficit od 483 milijarde dinara. Apsolutno deficit koji ni na koji način ne ugrožava našu makroekonomsku stabilnost, dakle u proseku smo Evropske unije“, rekao je ministar finansija Siniša Mali.

Pomoć privredi zbog koronavirusa, izgradnja dve nove kovid bolnice u Beogradu i Krševcu, pomoć 10.000 dinara svim zdravstvenim radnicima, sve to je razlog visokog deficita. Ipak, ministar Mali misli da ima razloga da građani budu zadovoljni.

„Kada pogledate stopu rasta naše ekonomije, veoma mi je važno da napomenem da smo mi do kraja godine, prema projekcijama koje imamo, najbolji u Evropi. U ovom rebalansu budžeta sve ove aktivnosti koje sam nabrojao dovešće do toga da nam stopa rasta bude minus jedan ili ono što mi očekujemo, jer je ovo konzervativna procnena stope rastta, -0.6 ili -0.7. Znači, najmanji pad u Evropi, najbolji rezulat u Evropi“, dodao je Mali.

POVEZANE VESTI:

Zadovoljstvo ministra ostvarenim rezulatima dele gotovo svi poslanici Skupštine Srbije.

„Ovde je pad uspeh, zašto? Zato što je to najmanji pad od svih zemalja našeg okruženja i svih zemalja Evrope“, kaže Milorad Mijatović iz Socijaldemokratske partije Srbije

„A toga ne bi bilo da nismo imali odgovornu politiku i predsednika države, premijera, ministra finasija i poslanika“, dodaje poslanica SNS Aleksandra Tomić.

„Mislimo da je ovo najpravednija i najrealnija preraspodela finansijskog prostora u ovom trenutku“, kaže poslanik SPS Đorđe Milićević.

I nije baš da nije bilo zamerki. Bilo ih je, ali ne na rebalans budžeta, već na cenu u skupštinskom restoranu.

„Ne može kafa da bude sedam dinara, nismo mi udruženje socijalnih slučajeva. I u penzionerskim klubovima na selu cena kafe je 70 dinara i da te pare preusmerimo na socijalne slučajeve. Evo ministar pije treću kafu, da je bilo 80 dinara popio bi dve“, rekao je Dragan Marković Palma.

Poslanici su očigledno sve što su imali rekli u skupštinskoj sali, jer niko od 250 poslanika nije održao nijednu konfereniciju za novinare, pa su tako i sva novinarska pitanja ostala bez odgovora.