Putin potpisao zakon o ratifikaciji sporazuma između EAEU i Srbije

Biznis 09. nov. 202019:39 > 19:46
Podeli:
Izvor: Sputnik/Aleksey Nikolskyi/Kremlin via Reuters

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je federalni zakon o ratifikaciji Sporazuma o slobodnoj trgovini između Evroazijske ekonomske unije i Srbije, objavio je Sputnjik.

Premijerka Srbije Ana Brnabić potpisala je u oktobru prošle godine u Moskvi Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske unije (EAEU), kojim se proširuje lista srpskih proizvoda koji mogu da se izvezu na teritoriju EAEU bez carine i povećavaju se kvote za izvoz robe za koje važe ograničenja.

Sporazum će zameniti postojeće bilateralne sporazume sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom i proširiti zonu slobodne trgovine i na Jermeniju i Kirgiziju, što obuhvata tržište od oko 185 miliona ljudi, navodi Sputnjik.

Gornji dom ruskog parlamenta Saveta federacije ratifikovao je 3. novembra ovaj sporazum.

Sporazum, koji je u skladu sa standardima Svetske trgovinske organizacije (STO), stupiće na snagu 60 dana nakon poslednje verifikacije u parlamentima svih zemalja članica.

Strane se obavezuju da će liberalizovati uzajamnu trgovinu u skladu sa odredbama Sporazuma, a države članice EAES daju mogućnost srpskoj robi ravnopravni režim dostupa na tržište.

Dokument obavezuje strane potpisnice da liberalizuju međusobnu trgovinu, u skladu sa odredbama sporazuma i pravilima STO, u cilju uspostavljanja režima slobodne trgovine između EAEU i njenih država članica, s jedne strane, i Srbije s druge strane.