Štrajk radnika u fabrici avionskih motora Rols-Rojs: Ne damo se bez borbe

Biznis 06. nov. 202023:47 > 07. nov. 2020 08:08
Podeli:
Izvor: REUTERS/ Regis Duvignau/File Photo

Radnici u fabrici proizvođača avionskih motora Rols-Rojs, na severu Engleske, od petka su u tronedeljnom štrajku zbog preseljenje dela proizvodnje u Singapur.

Fabrika Barnoldsvik u Lankaširu, gde se proizvode lopatice turbina, „rodno je mesto avionskih motora i visokokvalifikovana radna snaga je neće prepustiti bez borbe“, rekao je Ros Kvin, lokalni sindikalni zvaničnik. 

U avgustu je ta multinacionalna industrijska grupa objavila nameru da preseli proizvodnju lopatica turbina avionskih motora u Singapur, što bi zatvorilo 350 od 550 radnih mesta i ugrozilo opstanak te istorijske fabrike u vlasništvu Rols-Rojsa od 1943. godine. 

Sindikat kritikuje Rols-Rojs što uz to traži od britanske vlade finansijsku pomoć od milijardu funti zbog krize u vazduhoplovnom sektoru izazvane pandemijom, a ta firma je početkom oktobra najavila i plan dokapitalizacije od pet milijardi funti. 

Rols-Rojs, drugi po veličini proizvođač avionskih motora u svetu, već je preduzeo niz mera pokušavajući da „prebrodi oluju“, uključujući najveće restrukturiranje u svojoj istoriji, uz ukidanje 9.000 radnih mesta, od čega više od 3.000 u Velikoj Britaniji.