Turističke agencije: Tražićemo od ministarstva polise za sve agencije

Biznis 06. nov. 202016:14 > 16:15
Podeli:
Izvor: N1

Turističke agencije u Srbiji uputiće zahtev Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija da dogovori sa osiguravajućim kućama da polise osiguranja putovanja dobiju sve agencije, a registrovano je 400, a ne samo 20, rekla je danas predsednica Upravnog odbora Asocijacije nezavisnih turističkih agencija Srbije (ANTAS) Gordana Protić.

Ona je posle sastanka, na kome je doneta ta odluka, a kome su prisustvovali predstavnici sva četiri udruženja, a među njima i Nacionalna asocijacija turističkih agencija (JUTA), rekla za Betu da se još ne zna koliko će iznositi subvencije koje je ponudila država za polise osiguranja, koje su istovremeno i licenca za poslovanje.

Polise osiguranja su istekle 1. oktobra i od tada su turističke agencije u blokadi i ne smeju da prodaju aranžmane, već samo smeštaj i putne karte.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija ponudilo je turističkim agencijama, umesto sektorske pomoći zbog pandemije virusa korona, subvencije za osiguravajuće polise (polise za insolventnost) i u tu svrhu je izdvojeno 150 miliona dinara.

Protić je rekla da je osnovni problem što osiguravajuće kuće nisu ponudile polise svim agencijama, već samo za 20, a drugi što se još ne zna u kom procentu bi iznosila subvencija, osim da bi pomoć bila veća za manje agencije.

„Polise osiguranja putovanja su skupe, a plaćaju se prema broju putnika u četiri kategorije, najniža je ako agencija ima do 1.000 putnika, a najviša ako ima više od 10.000 putnika“, rekla je Protić.

U zavisnosti od toga polise osiguranja, prema njenim rečima, koštaju godišnje od 8.000 evra do 18.000 evra, plus porez od pet odsto.

„Polise su poskupele više od 100 odsto, iako ; osiguravajuće kompanije sada nemaju veliki rizik jer su putovanja retka“, rekla Protić.

Dodala je da mora da se promeni pravilnik o kategorizaciji agencija prema broju putnika koji je donet u januaru ove godine i da se cene polisa osiguranja u evropskim zemljama odreduju u zavisnosti od prometa ili destinacija, a ne paušalno i unapred.

Apsurd je i da turističke agencije, prema njenim rečima, kada nemaju posla plaćaju preskupe polise, a uz to osiguravajuće kuće traže i hipoteke.

Protić je rekla da je za agenciju koja ima do 1.000 putnika osigurana suma 200.000 evra, a da uz to osiguravajuće kuće traže hipoteku od 300.000 evra.

„Agencije uglavnom mogu da založe poslovni prostor, pa na primer ako se nalazi u Boru, gde je kvadrat 350 evra, vlasnik agencije treba da založi 800-900 kvadrata kao da poseduje celu ulucu“, rekla je Protić.

Ona je rekla da „nema odgovora zašto se pored skupih polisa traže i hipoteke“ .

Protić je rekla da su turističke agencije na vreme upozorile Ministarstvo trgovine da će nastati problem, a da je ono na brzinu donelo pravilnik kojim se omogućava i bankama da izdaju polise, ali da su njihovi uslovi još zahtevniji i da one o tom poslu i ne razmišljaju.

Na pitanje kako će se realizovali zamenska putovanja ako sve agencije ne dobiju polise Protić je rekla da su ona osigurana, ali da će biti problema u realizaciji, a poslednje rešenje može biti da putnike obešteti osiguravajuća kuća, srazmerno sumi osiguranja.