Delta Holding predao ponudu za kupovinu Centra Sava

Biznis 06. nov 202010:47 > 10:51
Podeli:
Izvor: N1

Delta Holding je objavio da je predao ponudu za kupovinu Centra Sava, na javnom tenderu koji je objavio Grad Beograd.

Delta je ponudom potvrdila spremnost da prihvati cenu od 17,5 miliona evra i obavezna ulaganja od 50 miliona evra, koji su postavljeni kao uslov u javnom konkursu, navedeno je u saopštenju.

Prema proceni stranih konsultanata koje je angažovala Delta, investicija za renoviranje Centra Sava biće veća od 60 miliona evra.

„Cena koju je tenderom predvideo Grad Beograd izuzetno je visoka i verujemo da je to razlog što se tokom celog postupka prodaje do sada nije javio nijedan zainteresovani investitor, izuzev naše kompanije“, kazao je viši potpredsednik Delta Holdinga Živorad Vasić.

Istakao je i da mali broj kompanija može da podnese tako visok nivo investicije i da Delta jeste među njima i to, kako je naveo, zbog velikog iskustva u sličnim projektima, zbog snage kompanije i zbog mogućnosti da sinergijom hotelskih i kongresnih kapaciteta ovu investiciju učini isplativom.

Ukoliko na tenderu dobije priliku za to, iz Delte su najavili da planiraju kompletno renoviranje najvećeg kongresnog centra u Srbiji.

Precizirano je da investicija predviđa zamenu staklene fasade, izradu novih elektroinstalacija, kao i pogona za hlađenje i grejanje i uvođenje kompletno novih multimedijalnih instalacija.

Prodaja Centra Sava javnim nadmetanjem zakazana je za 9. novembar.

Delta se kao potencijalni investitor obavezuje na očuvanje arhitekture objekta i njegovog spoljašnjeg izgleda, kao i na zadržavanje postojeće namene.

„Spremni smo da rekonstrukcijom zadržimo izgled i namenu, a da unutra stvorimo jedan novi Centar Sava, koji će uključiti savremene digitalne komunikacije, restorane i kafiće, rent-a-car agencije i usluge turističkih vodiča, odnosno sve ono što gost očekuje da dobije u jednom modernom kongresnom centru“, kazao je Vasić.

On smatra da je to uslov da Beograd ponovo postane najvažnija destinacija za poslovne i kulturne događaje u ovom regionu, sa skupovima za više od 5.000 gostiju i svim koristima koje takvi događaji donose Beogradu, njegovoj privredi i stanovnicima.

Grad Beograd je 19. oktobra treći put na prodaju ponudio Sava centar, ovoga puta po početnoj ceni od 17,54 miliona evra. Rok za prijavu zainteresovanih kupaca ističe u petak, za šta je neophodna uplata depozita od 1,7 miliona evra.

Budući kupac trebalo bi da u adaptaciju i rekonstrukciju kongresnog kompleksa, koji se nalazi na gotovo tri hektara građevinskog zemljišta, uloži najmanje 50 miliona evra u roku od pet godina.

Obavezan je i da ne menja namenu Centra Sava, koja i dalje treba da ostane u funkciji kongresnog turizma, imajući u vidu da objekat uživa status prethodne zaštite.

Umetničko-istorijska dela, kao nepokretna i pokretna kulturna dobra u objektu, nisu predmet prodaje.

Prilikom zaključenja ugovora, sa kupcem će se ugovoriti i kazna u novčanom iznosu od 20 odsto postignute kupoprodajne cene, za slučaj da budući kupac ne ispuni u celosti ili delimično preuzete obaveze.

Grad Beograd je 2016. godine raspisao javni poziv za osnivanje zajedničkog privrednog društva koje bi upravljalo Centrom Sava, na koji se javio samo Delta holding, ali nije postignut dogovor o partnerstvu.

Na prethodna dva tendera početna cena je bila 27,4 miliona evra, odnosno 21,9 miliona evra, ali nije dostavljena nijedna ponuda.