Rusija ratifikovala sporazum o slobodnoj trgovini Evroazijske unije sa Srbijom

Biznis 03. nov. 202015:58 > 16:02
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Gornji dom ruskog parlamenta Saveta federacije ratifikovao je Sporazum o slobodnoj trgovini Evroazijske ekonomske unije (EAEU) sa Srbijom.

Sporazum, koji je u skladu sa standardima Svetske trgovinske organizacije (STO), stupiće na snagu 60 dana nakon poslednje verifikacije u parlamentima svih zemalja članica.

Strane se obavezuju da će liberalizovati uzajamnu trgovinu u skladu sa odredbama Sporazuma, a države članice EAES daju mogućnost srpskoj robi ravnopravni režim dostupa na tržište.

Dokument obavezuje strane potpisnice da liberalizuju međusobnu trgovinu, u skladu sa odredbama sporazuma i pravilima STO, u cilju uspostavljanja režima slobodne trgovine između EAEU i njenih država članica, s jedne strane, i Srbije s druge strane.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić s jedne strane i premijeri Rusije, Belorusije, Kazahstana, Jermenije i Kirgistana i predsedavajući Kolegijuma Evroazijske ekonomske komisije Tigran Sarkisjan u Moskvi su 25. oktobra 2019. potpisali Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i EAEU.

Sporazum proširuje listu proizvoda koji mogu da se uvoze na teritoriju EAEU bez carine, povećava kvote za izvoz robe za koje važe ograničenja i širi zonu slobodne trgovine i na Jermeniju i Kirgistan.

Zemlje EUAE će i dalje plaćati carine prilikom uvoza u Srbiju belog šećera, etil alkohola, cigareta preko kvote, korišćenih motornih vozila i guma, novih traktora i putničkih automobila proizvedenih u Rusiji.

Carinjeni će prilikom izvoza u EAUE i dalje biti sledeći proizvodi iz Srbije: živinsko meso, određene vrste sireva, beli šećer, penušavo vino, etil alkoholi, cigarete preko godišnje kvote, pamučne tkanine i prediva, kompresori za rashladne uređaje, putnički automobili i traktori, korišćena motorna vozila i gume.

Tržište Evroazijske ekonomske unije čini 183,8 miliona ljudi, a ukupan GDP iznosi 1,9 triliona američkih dolara.