"Ekson-Mobil" ukida hiljade radnih mesta zbog slabe potražnje za naftom

Biznis 29. okt 202019:40 > 19:46
Izvor: REUTERS/Lee Celano/File Photo

Američka multinacionalna kompanija za naftu i gas "Ekson-Mobil" je najavila ukidanje 1.900 radnih mesta u SAD jer pandemija i dalje smanjuje potražnju za gorivom.

Ta kompanija koja je na kraju 2019. imala 75.000 zaposlenih širom sveta, nedavno je najavila da će ukinuti 1.600 radnih mesta u Evropi i počela je program dobrovoljnog odlaska zaposlenih u Australiji, a razmatra smanjenje broja radnih mesta i u Kanadi.

Naftni gigant iz Irvinga u Teksasu rekao je da će smanjenje broja zaposlenih u SAD biti „dobrovoljno i nedobrovoljno“, uglavnom u upravi u Hjustonu.

Naftna industrija bori se cele ove godine za opstanak jer su cene goriva pale znatno ispod onoga što proizvođačima nadoknadjuje troškove.

Kako je pandemija zahvatala američku ekonomiju i potražnja za gorivom naglo opadala, „Ekson-Mobil“ je već u martu najavio da će smanjiti rashode za 30 odsto.

Na sastanku sa zaposlenima prošle nedelje izvršni direktor Daren Vous je rekao da kompanija premašuje smanjenje rashoda koje je najavila u martu, odlažući više od 10 milijardi dolara kapitalnih ulaganja i smanjujući operativne troškove za još 15 odsto.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.