Za Savić glavna stvar očuvanje radnih mesta, Atanacković kaže – relativno uspelo

Biznis 24. okt. 202012:04 > 12:12
Podeli:
radnici fabrika privreda
Izvor: Shutterstock

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić i počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije govorili su u Novom danu o tome s kojim problemima se suočavaju privrednici i prete li otpuštanja zaposlenima. "Naime, Srbija nije nikakvo pusto ostrvo, kao što to pokušavaju da predstave naši predstavnici vlasti, da smo mi mimo sveta, da ova kriza nas neće pogoditi kao ostale, da ćemo imati najmanji pad BDP...", rekla je Savić.

Savić kaže da je osnovna stvar o kojoj sindikati vode računa „upravo očuvanje radnih mesta“.

Izvor : N1

„Naime, Srbija nije nikakvo pusto ostrvo, kao što to pokušavaju da predstave naši predstavnici vlasti, da smo mi mimo sveta, da ova kriza nas neće pogoditi kao ostale, da ćemo imati najmanji pad BDP… Stručnjaci govore odavno da je ova kriza ogromna, da ćemo posledice osetiti po isteku vremena za koje su mere donete i isteku moratorijuma na otpuštanje“, kaže ona.

Atanacković ističe da je čuvanje radnih mesta „relativno uspelo“.

„Praktično svi koji rade u javnom sektoru, unapred im je rečeno da neće biti otpuštanja, i nije, još uz obečanje da će im plate biti povećane. Cilj očuvanja radnih mesta je u značajnoj meri ispunjen“, kaže on.

Savić naglašava da je sigurno da su „na udaru najviše bila mala i srednja preduzeća“.

„Poslednjih dana sve veći broj naših članova se javlja u sindikat da podeli jedan veliki svoj problem, da apliciraju za kredite u bankama, ali nailaze na odgovore u bankama da ne odobravaju kredite zaposlenim u malim i srednjim preduzećima. Mislim da taj podatak najbolje govori o tome kakve su perspektive malih i srednjih preduzeća“, kaže.

Izvor : N1

Atanacković kaže da, kada govorimo o posledicama pandemije na određene grane privrede, tu je lako ustanoviti da se radi o hotelijerima, restoranima i slično…

„Međutim, tu treba odvojiti one koji imaju posledice pandemije kroz pad prometa, nemogućnost podizanja cena, ali treba reći da postoji i značajan broj privrednika koji praktično po zabrani rada su onemogućeni“, kaže on.

Dodaje, govoreći o formiranju Vlade, da „Unija poslodavaca ima interes zadva resora“.

„Mislim da smo imali dosta dobru saradnju sa prethodnim ministrom rada“, kaže on.

Savić je mišljenja da je „prosto neverovatno da član Socioekonomskog saveta kaže da je imao dobru saradnju sa Đorđevićem“.

„Kada znamo kako je to funkcionisalo, jedna forma bez bilo kakve suštine i sadržine“, kaže ona.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.