Novi vlasnici preuzeli fabriku lekova "Jugoremedija"

Biznis 23. okt. 202015:38 > 15:46
Podeli:
Izvor: N1

Firma investicionog fonda APS holding Prodžekt uan preuzela je imovinu zrenjaninske fabrike lekova Jugoremedije jer je isplatila celokupnu sumu od 362,5 miliona dinara, rekao je stečajni upravnik Radovan Savić.

On je za Betu rekao da još nije istekao žalbeni rok od osam dana, pa se ne zna da li će žalbu uložiti druge dve firme koje su učestvovale na aukciji, rurska farmaceutska kuća Birgin i beogradska kompanija Led vižn.

„APS holding je investicioni fond koji se ne bavi proizvodnjom i očekuju da će fabriku prodati za dva-tri meseca“, rekao je Savić.

On nije mogao da precizira ko je kupac, ali se nezvanično saznaje da je to firma Delta farm koja se svojevremeno pojavljivala na aukcijama, čiji je direktor bio Rade Basta, sadašnji direktor Beogradskih elektrana.

Savić je rekao da je počela isplata poverilaca i da su deo potraživanja dobili Komercijalna banka, Razvojni fond Vojvodine i Poreska uprava i kupac Prodžekt uan, ali da su neki nezadovoljni pa su pokrenuti sudski sporovi.

Iz prvog isplatnog reda preostaje da se namiri još Razvojni fond Srbije koji potražuje oko 115 miliona dinara.

Radnici kojima se duguju višemesečne plate moraće da sačekaju dok se ne okončaju sporovi i proda još jedan deo imovine da bi se utvrdilo u kom procentu će se namiriti njihova potraživanja.

Prigovore na odluku o prodaji već su podnosili Birgim i Led vižn, ali ih je sud odbacio.

APS je postao poverilac Jugoremedije tako što je otkupio potraživanje Hipo banke kod koje se Jugoremedija svojevremeno zadužila.

Jugoremedija je bila u stečaju od 2012. godine i nuđena je na prodaju 14 puta, a ukupna dugovanja su joj oko 25 miliona evra. 

Ta fabrika je privatizovana 2002. godine kada je u privatizaciji udeo kupila firma niškog biznismena Jovice Stefanović Ninija „Jaka 80“.

Stefanovićeva sumnjiva dokapitalizacija Jugoremedije je posle pet godina poništena i pokrenut je sudski postupak protiv njega.